Κοτόπουλο με σάλτσα μαδέρα και σπαράγγια



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΜΑΔΕΡΑ ΚΑΙ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Κοτόπουλο με σάλτσα μαδέρα και σπαράγγια

Υλικά
4 φιλέτα κοτόπουλου ανοιγμένα και χτυπημένα
(να μην είναι πολύ χοντρά)
1 κρεμμύδι ξερό
3 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ μαϊντανό ψιλοκομμένο
100 γρ βούτυρο Lurpak
λίγο ελαιόλαδο
1 κ.σ αλεύρι
200 ml κρασί Μαδέιρα
(αν δεν βρείτε μπορείτε να αντικαταστήστε με 200 ml μαυροδάφνη και 50 ml κονιάκ)
250 ml ζωμό κοτόπουλου
800 γρ ασπρομανίταρα
1 ματσάκι σπαράγγια
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση
Σπάω τα σπαράγγια μου εκεί που αρχίζουν να είναι τρυφερά , τα πλένω καλά και τα βράζω σε αλατισμένο νερό για 5 λεπτά , τα στραγγίζω και τα κρατάω στην άκρη για τη γαρνιτούρα.
Καθαρίζω τα μανιτάρια από το περίβλημα τους τα σκουπίζω καλά και τα κόβω σε χοντρές φετούλες.
Τα σοτάρω αρχικά σε ένα αντικολλητικό τηγάνι μέχρι να αποβάλουν τελείως τα υγρά τους.
Προσθέτω λίγο ελαιόλαδο , το σκόρδο ψιλοκομμένο, το κρεμμύδι και το μαϊντανό.
Τα σοτάρω να ανταλλάξουν αρώματα.
Κατεβάζω από τη φωτιά και τα γυρίζω σε ένα μπολ.
Στο ίδιο τηγάνι προσθέτω τα 50 γρ βούτυρο και αφού έχω αλατοπιπερώσει τα φιλετάκια κοτόπουλου, τα θωρακίζω καλά να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές .
Μέχρι να ετοιμάσω τη σαλτσούλα τα βάζω σε ταψάκι με λαδόκολλα και τα ψήνω στο αερόθερμο στους 200 βαθμούς για 5-10 λεπτά.
Παράλληλα προσθέτω τα υπόλοιπα 50 γρ βούτυρο στο τηγάνι και το αλεύρι.
Το καβουρδίζω και προσθέτω το ζωμό κοτόπουλο ανακατεύω και προσθέτω το κρασί.
Ανακατεύω να πάρει βράσει και προσθέτω τα μανιτάρια που κράτησα στην άκρη.
Βγάζω τα φιλετάκια από το φούρνο και τα βάζω κι αυτά μέσα στη σαλτσούλα.
Βράζω μέχρι να μελώσει και να δέσει η σαλτσούλα .
Σερβίρω με επιπλέον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τα σπαράγγια.
Μπορώ να σερβίρω και με φουντίτσες μπρόκολου η με πατάτες η με ρυζάκι!!