ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΑΙ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ ΚΟΥΡΟΥ
Ζεστά, αφράτα, πεντανόστιμα πιτάκια με κιμά και τυρί για πρωινό και όχι μόνο.
Τραγανά απ' έξω και αφράτα μέσα!
Υλικά για τη ζύμη:
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1/2 κεσεδάκια σπορέλαιο
2 κ.σ. Βιτάμ
1 αυγό
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. ξύδι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3,5 με 4 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
1 κρόκο + λίγο νερό για την επάλειψη
Υλικά για τη ζύμη:
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1/2 κεσεδάκια σπορέλαιο
2 κ.σ. Βιτάμ
1 αυγό
1 κ.γ. αλάτι
1 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.σ. ξύδι
1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ
3,5 με 4 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
1 κρόκο + λίγο νερό για την επάλειψη
σουσάμι - μαυροκούκι
Τυρί φέτα για τη γέμιση
Για τη γέμιση κιμά
1/4 κιμά
1 μέτριο κρεμμύδι
1 μέτριο κρεμμύδι
πολύχρωμες πιπεριές κομμένες σε κυβάκια
μαϊντανό
ελαιόλαδο
ρεγκάτο τριμμένο
Τα μαγειρεύω και αφήνω να κρυώσουν
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε με το σύρμα το γιαούρτι, το λάδι, το Βιτάμ και το αυγό να γίνουν μια ωραία κρέμα.
Κατόπιν προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά με τελευταίο το αλεύρι.
Η ζύμη είναι αφράτη, εύπλαστη και δεν κολλάει στα χέρια.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι στο μέγεθος μανταρινιού και το ανοίγουμε με το χέρι.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι στο μέγεθος μανταρινιού και το ανοίγουμε με το χέρι.
Βάζουμε στη μέση τη γέμιση και κλείνουμε δίνοντας το σχήμα σαΐτας.
Η λεία πλευρά να είναι από επάνω.
Κάνουμε επάλειψη με τον κρόκο διαλυόμενο με λίγο νερό, ρίχνουμε το σουσάμι - μαυροκούκι και με ένα μαχαιράκι ή τη ροδέλα που κόβουμε πίτσα χαράσσουμε την επιφάνεια.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 190 βαθμούς.
Φωτο Marina Hatzidaki |