Μια συνταγές για ΑΦΡΑΤΑ ΚΑΙ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΤΥΡΟΠΙΤΑΚΙΑ από την σελίδα στο Facebook Μαμαδιστικες συνταγες της Αργυρως Π
Αφράτα και πεντανόστιμα τυροπιτάκια
Για τη ζύμη :
1 φλ. τσαγιού ηλιέλαιο
200 ml. χλιαρό γάλα
Μισό φακελάκι μαγιά ξηρή
1 κ. γλ. (κοφτό) ζάχαρη
1 κ.σ. ξύδι
1 πρέζα αλάτι
400 γρ. (περίπου) κοκ. φαρίνα
Για τη γέμιση (εννοείται ότι αν θέλουμε επιλέγουμε τυριά και γιαούρτι χαμηλών λιπαρών) :
100 γρ. φέτα τριμμένη
100 γρ. κασέρι τριμμένο
100 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
Αλάτι , πιπέρι και γλυκιά πάπρικα
Λίγο γάλα εβαπορέ (μια μεριδούλα του καφέ) και λίγο σουσάμι
Εκτέλεση :
Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ το λάδι, το χλιαρό γάλα, τη ζάχαρη, το ξύδι και τη μαγιά και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι μέχρι να διαλυθούν τα υλικά.
Το αφήνουμε για λίγα λεπτά και στη συνέχεια προσθέτουμε το αλάτι και το αλεύρι κοσκινισμένο. Ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να πετύχουμε μια αφράτη, ελαστική, λαδένια ζύμη που ξεκολλάει από τα τοιχώματα και σχηματίζει μια μπάλα.
Την αφήνουμε στην άκρη να ξεκουραστεί και ετοιμάζουμε τη γέμιση ανακατεύοντας όλα της τα υλικά με ένα πιρούνι.
Τότε χωρίζουμε τη ζύμη σε 25 μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
Τότε χωρίζουμε τη ζύμη σε 25 μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια.
Πατάμε με την παλάμη μας το κάθε μπαλάκι πάνω στον πάγκο της κουζίνας μέχρι να σχηματίσουμε ένα στρογγυλό φυλλαράκι διαμέτρου 8 εκ. ( είναι πανεύκολο γιατί η ζύμη είναι λαδένια και μαλακιά).
Βάζουμε στο κέντρο του κύκλου μια κουταλίτσα του γλυκού από τη γέμιση και το κλείνουμε σε μισοφέγγαρο.
Τα πατάμε με τα δάχτυλά μας για να κλείσουν καλά και τα αραδιάζουμε σε ταψί με λαδόκολλα, όχι πολύ κοντά το ένα με το άλλο.
Τα αλείφουμε με το εβαπορέ, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και τα ψήνουμε στον αέρα, σε προθερμασμένο φούρνο, λίγο πιο κάτω από τη μέση, στους 150 βαθμούς για 20 - 25 λεπτά μέχρι να χρυσίσουν.
Προσοχή μην αρπάξουν!
Αν χυθεί και λίγη γέμιση απ' έξω δεν πειράζει, αυτά είναι τα πιο νόστιμα!