ΡΟΞΑΚΙΑ
Υλικά ζύμης
- 1 φακελάκι ξερή μαγιά
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- 200 ml γάλα χλιαρό
- 150 ml σπορέλαιο
- 2 αυγά
- 2 βανίλιες
- 2 κ.γ. μπέικιν
- μισό κ.γ κανέλα
- 600 γρ αλεύρι
- 4 κ.σ. κακάο
Εκτέλεση:
- Βάζουμε στο μπολ την μαγιά, τη ζάχαρη, το γάλα και τα ανακατεύουμε.
- Ρίχνουμε το σπορέλαιο, τα αυγά ,τις βανίλιες, το μπέικιν, την κανέλα και τα ανακατεύουμε. Συνεχίζουμε ρίχνουμε 2 ποτήρια αλεύρι μια πρέζα αλάτι και τα ανακατεύουμε.
- Τέλος ρίχνουμε σιγά-σιγά αλεύρι και αρχινάμε να ζυμώνουμε σε αφράτη λεία ζύμη.
- Την σκεπάζουμε για 40 λεπτά.
- Στην συνέχεια βάζουμε την ζύμη πάνω στον πάγκο και την κόβουμε σε δύο κομμάτια.
- Το ένα κομμάτι ποιο μικρό σε μέγεθος από το άλλο.
- Βάζουμε το μικρό κομμάτι σε μπολ ρίχνουμε το κακάο και το ζυμώνουμε.
- Το βγάζουμε στον πάγκο και το φτιάχνουμε ένα ρόλο .
- Ανοίγουμε το άλλο κομμάτι σε φύλλο μακρόστενο βάζουμε στην άκρη το ρόλο κακάο και το κλείνουμε σε ρόλο.
- Κόβουμε ίσα κομμάτια τα βάζουμε στην λαδόκολλα στο ταψί.
- Τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για 20 λεπτά.
- Στην συνέχεια τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο με αντιστάσεις μέχρι να κοκκινίσουν.
Σιρόπι:
- Βράζουμε 1 λίτρο νερό με 1 κιλό ζάχαρη,1 ξυλάκι κανέλας, μισό λεμόνι για 10 λεπτά.
- Σιροπιάζουμε καυτά γλυκά κρύο σιρόπι.
Δημιουργός συνταγής: Tzeni Tsanaktsidou