ΑΦΡΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΠΟΛΥ ΣΙΡΟΠΙΑΣΤΟ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΤΡΑΓΑΝΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΕΣ ΩΡΕΣ
Υλικά
- 1,5 λίτρο κατσικίσιο γάλα
- 1 μέτρια κούπα (όχι πολύ μεγάλη!) σιμιγδάλι ψιλό
- 1,5 κούπα ζάχαρη
- 3 κ.σ. βούτυρο αγελαδινό και βιτάμ
- ξύσμα ενός λεμονιού
- 1 βανίλια
- 5 αυγά
- 1 πακέτο φύλλο κρούστας (τύπου Βηρυτού)
Για το σιρόπι
- 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 2,5 φλ. τσαγιού νερό
- 1 φλούδα λεμόνι
- σταγόνες από 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση
- Βάζω το γάλα να ζεσταθεί.
- Ρίχνω το σιμιγδάλι και ανακατεύω με το σύρμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
- Ρίχνω τη ζάχαρη και το βούτυρο και αποσύρω από τη φωτιά.
- Ρίχνω το ξύσμα λεμονιού, τη βανίλια και τα αυγά πολύ καλά χτυπημένα στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ και ανακατεύω απαλά να ενσωματωθούν.
- Σε πυρέξ μεγάλο βουτυρωμένο ή Νο34 ταψί βουτυρωμένο, στρώνω 5 φύλλα βουτυρωμένα με το ίδιο βούτυρο που έκανα την κρέμα.
- Ρίχνω την κρέμα και γυρίζω τα φύλλα προς τα μέσα βουτυρώνοντάς τα ένα - ένα .
- Στρώνω τα άλλα 5 φύλλα βουτυρώνοντάς τα και κόβω τριγύρω τα εξέχοντα τα οποία δεν τα πετάω (σε poly bag στην κατάψυξη θα χρησιμεύσουν για πορτοκαλόπιτα).
- Χαράσσω σε παράλληλες λωρίδες τα επάνω φύλλα και τα ραντίζω με λίγο νεράκι.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο αερόθερμο, στους 170 βαθμούς έως ότου ροδίσει πάνω - κάτω.
- Η ευκολία να το παρακολουθείς και πάνω και κάτω είναι το pyrex, η τέλεια εικόνα!
- Εν τω μεταξύ ετοιμάζω το σιρόπι βράζοντας τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού για 7 λεπτά από το σημείο βρασμού, ρίχνω τις σταγόνες του λεμονιού και κατεβάζω.
- Μόλις βγει το γλυκό το περιλούζω αμέσως.
Δημιουργός συνταγής: Μαιρη Καπνιση
Ακολουθήστε μας στο Google News!