Πλατζέντα (Παραδοσιακό γλυκό Μυτιλήνης)



ΠΛΑΤΖΕΝΤΑ (ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΓΛΥΚΟ ΜΥΤΙΛΗΝΗΣ)

Στα μερη μου ειναι το απλο, παραδοσιακο, νηστίσιμο γλυκο που προσφέρεται σε πολλες εκδηλωσεις.
Διαφερει στη γεμιση απο χωριο σε χωριο.
Εμεις το φτιαχνουμε με ασπρισμενο ψιλο αμυγδαλο και το φτιαχνουμε καθ' ολη τη διαρκεια του χρονου.

Πρωτα φτιαχνουμε το σιροπι
Βραζουμε 12 λεπτα απο την εναρξη του βρασμου
3 ποτηρια ζαχαρη
3 νερο 
μια φετα λεμονι, 
το χυμο απο μισο λεμονι 
και 2-3 φυλλα μοσχολουλουδο.

Για τη γεμιση ανακατευουμε 
1/4 αμυγδαλα ασπισμενα και λεπτοκομμένα στο μπλεντερ
Λιγη κανέλλα , 
λιγο τριμμενο ξερο τζιντζερ, 
λιγη κοπανισμενη μαστιχα

Για το φύλλο αναλογα το ταψι χρειαζομαστε και το αναλογη ποσοτητα αλευρι.
Για το ταψι που χρησιμοποιησα εβαλα δυο ποτηρια νερο και μου πηρε κοντα στο κιλο αλευρι γ.ο.χ.
1/2 κ.γλ. σοδα
1 κ.γλ. μηλοξυδο η ξυδι
1 φλυτζανι του καφε ελαιολαδο

Ζυμωνουμε μια σφιχτη ζυμη.
Την αφηνουμε να ξεκουραστει παραπανω απο μια ωρα.
Ανοιξα φυλλα δεκα στον αριθμο ενα - ενα. Λεπτο φυλο χρειαζεται .
Σουρωνουμε καθε φυλλο πανω σε μακρυ πλαστη να κανει πτυχες και απλωνουμε πισω στον παγκο εργασιας.
Λαδωνουμε ελαφρα το φυλλο.
Πασπαλιζουμε με τη γεμιση, κλεινουμε διπλωνοντας το φυλλο απ την μια και απ την αλλη πλευρα να μη φυγει η γεμιση και ταυτοχρονα το στριβουμε ελαφρα.
Τοποθετουμε σε σχημα σαλιγκαριου.
Στο ταψι να υπαρχει λαδι (Εριξα μια κουπα του τσαγιου καλα γεματη).
Λαδωνουμε καλα και ολα τα φυλλα απο πανω.
Ψηνουμε για μιση ωρα στον αερα, στους 170 βαθμους και στην προτελευταία σχαρα.
Υπολογιζουμε το χρονο ψησιματος βλεποντας να ροδισει το γλυκο μας στον δικο μας φουρνο.
Σιροπιαζουμε καλα το καυτο γλυκο με χλιαρο σιροπι.


Credits:
Maria Xatzhstamatioy
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Πλατζέντα (Παραδοσιακό γλυκό Μυτιλήνης)