Μια συνταγή της κυρίας Tzeni Tsanaktsidou για τραγανή ΣΠΑΝΑΚΟΠΙΤΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Σπανακόπιτα με σπιτικό τραγανό φύλλο
Ζεστή - Ζεστή, Τραγανή
ΣΥΝΤΑΓΗ Υλικά ζύμης:
1 κιλό αλεύρι για πίτες
100 ml ελαιόλαδο
50 ml ξύδι
2 κ γ κοφτά αλάτι
1 κ γ μαγιά ξερή
2 ποτήρια νερό χλιαρό
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Βάζουμε στη λεκανίτσα 4 ποτήρια αλεύρι.
Ανοίγουμε λακουβίτσα.
Πάνω στο αλεύρι ρίχνουμε το αλάτι.
Μέσα στην λακουβίτσα ρίχνουμε το ελαιόλαδο, το ξύδι, τη μαγιά και το νερό χλιαρό.
Αρχινάμε να ζυμώνουμε.
Ρίχνουμε αλεύρι τόσο όσο να φτιάξουμε μια ζύμη λεία να μην κολλάει.
Την σκεπάζουμε για 1 ώρα για να ξεκουραστεί.
Υλικά Γέμισης
1 κιλό Σπανάκι
100 ml ελαιόλαδο
2 ξερά κρεμμύδια τριμμένα
εάν θέλουμε άνηθο
εάν θέλουμε 300 γρ τριμμένη φέτα(εγώ δεν έβαλα)
λίγο μαύρο πιπέρι
αλάτι
ΕΚΤΈΛΕΣΗ:::
Βάζουμε το λάδι να ζεσταθεί.
Ρίχνουμε το κρεμμύδι και το αχνίζουμε στο χαμηλό.
Στη συνέχεια ρίχνουμε το σπανάκι (αφού προηγουμένως το έχουμε πλένει - κόψει) ψιλοκόβουμε εάν θέλουμε άνηθο, ρίχνουμε το αλάτι και το πιπέρι.
Αφήνουμε να σιγοβράζει μέχρι να πιει τα υγρά του.
Το κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
ΕΚΤΈΛΕΣΗ ΦΥΛΛΩΝ::
Βάζουμε την ζύμη στον πάγκο.
Την κόβουμε σε 6 ίσα κομμάτια και τα φτιάχνουμε μπαλίτσες.
Μέσα σε ένα κατσαρολάκι έχουμε λιώσει 100 γρ Βιτάμ και έχουμε ρίξει μέσα 100 ml ελαιόλαδο και 100 σπορέλαιο.
Ανοίγουμε τα μπαλάκια σε φυλλαράκια ίσα με ένα πιατάκι γλυκού.
Λαδώνουμε το ένα φυλλαράκι.
Βάζουμε πάνω του το άλλο φυλλαράκι το λαδώνουμε και αυτό και κλείνουμε με το άλλο.
Και ξεκινάμε να ανοίξουμε ένα φύλλο λεπτό.
Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και βάζουμε το φύλλο σουρωτά.
Ρίχνουμε την γέμιση.
Κάνουμε ακριβώς την ίδια διαδικασία και για το άλλο φύλλο.
Το βάζουμε πάνω στην γέμιση και φυσικά όσο μπορούμε σουρωμένο..
Ρίχνουμε το μίγμα (λαδιού - Βιτάμ) και την ψήνουμε στους 200 βαθμούς, σε προθερμασμένο φούρνο, στη μεσαία σχάρα αντιστάσεις ώσπου να κοκκινίσει καλά.
Όταν την βγάζουμε τη ραντίζουμε με νερό και την σκεπάζουμε με μια πετσέτα.