Μια συνταγή της κυρίας Βάνας Ντελή για ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΓΑΛΑΤΟΠΙΤΑ από την ομάδα στο Facebook Μαγειρέματα "Deli"cious!
Παραδοσιακή γαλατόπιτα
Συνταγή για ένα μεγάλο ταψί κουζίνας
Συνταγή για ένα μεγάλο ταψί κουζίνας
5 με 6 φύλλα χειροποίητα (αγοράζετε αν δεν ξέρετε ν ανοίγετε )
Για την κρέμα
1 λίτρο γάλα πρόβειο
700 ml γάλα αγελαδινό
5 με 6 κ.σ ζάχαρη (αυξομειώνεται ανάλογα τα γούστα)
1 κούπα μεγάλη( τύπου νες καφέ) γεμάτη αλεύρι
1 βανίλια
1 πρέζα αλάτι
1 πρέζα σκόνη κανέλλα
2 κ σ ελαιόλαδο (το προτιμώ απ' τη μαργαρίνη)
2 αυγά
Και για την κάλυψη κρέμας άλλα 2 αυγά!
Ζεσταίνουμε το μισό γάλα.
Στο άλλο μισό διαλύουμε καλά το αλεύρι δουλεύουμε με σύρμα χειρός.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το αλάτι στο γάλα, και ρίχνουμε και τον χυλό που δουλέψαμε.
Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε έως χυλώσει η κρέμα μας.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο ,τη βανίλια και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε τα 2 αυγά και τα προσθέτουμε από ψηλά σιγά σιγά ανακατεύοντας συγχρόνως την κρέμα.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και ανοίγουμε τα φύλλα.
Τα λαδώνουμε και στρώνουμε σε λαδωμένο η βουτυρωμένο ταψί τριγύρω, αφήνοντας τα να εξέχουν λίγο για την κόρα.
Ρίχνουμε επάνω την κρέμα ,ισιώνουμε καλά και γυρίζουμε τις κόρες επάνω στην κρέμα.
Χτυπάμε τα άλλα 2 αυγά και περιχύνουμε αλείφουμε την κρέμα μ αυτά ,και λίγο τις κόρες επίσης.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου 45'.
Περιμένουμε να κρυώσει να κόβεται και κόβουμε απολαμβάνουμε.
Σε μέτρια φωτιά ανακατεύουμε έως χυλώσει η κρέμα μας.
Ρίχνουμε το ελαιόλαδο ,τη βανίλια και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
Χτυπάμε τα 2 αυγά και τα προσθέτουμε από ψηλά σιγά σιγά ανακατεύοντας συγχρόνως την κρέμα.
Σκεπάζουμε με το καπάκι και ανοίγουμε τα φύλλα.
Τα λαδώνουμε και στρώνουμε σε λαδωμένο η βουτυρωμένο ταψί τριγύρω, αφήνοντας τα να εξέχουν λίγο για την κόρα.
Ρίχνουμε επάνω την κρέμα ,ισιώνουμε καλά και γυρίζουμε τις κόρες επάνω στην κρέμα.
Χτυπάμε τα άλλα 2 αυγά και περιχύνουμε αλείφουμε την κρέμα μ αυτά ,και λίγο τις κόρες επίσης.
Ψήνουμε σε μέτριο φούρνο περίπου 45'.
Περιμένουμε να κρυώσει να κόβεται και κόβουμε απολαμβάνουμε.