ΓΛΥΚΟΞΙΝΟ ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΡΥΖΙ ΜΠΑΣΜΑΤΙ
Κάτι ιδιαίτερο για σήμερα!!
Γλυκόξινο χοιρινό με ρύζι μπασμάτι!!
Ένα πεντανόστιμο πιάτο που θα σας ταξιδέψει σε μέρη εξωτικά!
Υλικά
1 1/2 κιλό χοιρινή σπάλα κομμένη σε κύβους
1 1/2 σφηνάκι λάδι
1 σφηνάκι λευκό κρασί
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι χοντροκομμένο
1 κόκκινη πιπεριά
1 κίτρινη πιπεριά
1 πράσινη πιπεριά
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
4 φέτες ανανά κομπόστα
2 κ.σ κορν φλάουρ
1/2 φλ. χυμό ανανά (από την κομπόστα
5 κ.σ κέτσαπ
2 κ.σ μηλόξιδο
2 κ.σ καστανή ζάχαρη
1 κ.σ σόγια σως
Αλάτι πιπέρι
1 ποτήρι ρύζι μπασμάτι
3 ποτήρια νερό
Αλάτι
2 κ.σ βούτυρο
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ τηγάνι - κατσαρόλα βάζω το λάδι να κάψει και θωρακίζω το χοιρινό το οποίο έχω αλατοπιπερώσει.
Αφού πάρει χρώμα το σβήνω με το κρασί.
Προσθέτω ελάχιστο νεράκι και σιγοψήνω το κρέας για 45-50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Όταν σωθούν τα υγρά του και έχει μείνει το κρέας με το λαδάκι του, πασπαλίζω με το κορν φλάουρ και γυρίζω λίγο το κρέας να πάει παντού .
Προσθέτω το χοντροκομμένο κρεμμύδι, τις πιπεριές και το φρέσκο κρεμμυδάκι και σοτάρω μέχρι να γυαλίσουν τα λαχανικά.
Προσθέτω τον ανανά μαζί με το χυμό του, τη ζάχαρη, το ξύδι, τη σόγια σως, την κέτσαπ και ανακατεύω καλά.
Δοκιμάζω αν χρειάζεται λίγο αλάτι ακόμα.
Προσθέτω ελάχιστο νεράκι και ψήνω για 20 λεπτά ακόμα μέχρι να δέσει η σάλτσα.
Σερβίρω με ρυζάκι.
Για το ρύζι
Σε βαθύ κατσαρολάκι βάζω το νερό με το βούτυρο να βράσουν.
Αλατίζω και όταν πάρει βράση προσθέτω το ρύζι.
Ανακατεύω και βράζω για 6 λεπτά.
Κατεβάζω από τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα με μια καθαρή πετσέτα και από πάνω κλείνω με το καπάκι της.
Αφήνω 5 - 10 λεπτά να σταθεί και να τραβήξει το ρυζάκι όλα τα υγρά και σερβίρω.
Δημιουργός συνταγής: Τζέλα Αντωνοπούλου