Πελτές ντομάτας



ΠΕΛΤΕΣ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Υλικά
Ντομάτες πομοντόρο
Αλάτι χοντρό
Ραβδομπλέντερ
Σήτα
Ταψιά
Τούλι 
Μανταλάκια
 
Εκτέλεση  
Παίρνουμε τις ντομάτες τις πλένουμε, τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει, αφήνουμε για 3 λεπτά και τις ρίχνουμε στο νεροχύτη σε κρύο νερό. 
Αν έχουμε βάζουμε και μερικά παγάκια, με αυτό τον τρόπο ξεφλουδίζονται εύκολα . 
Τις ξεφλουδίζουμε, τις βάζουμε σε μία κατσαρόλα ή μεγάλη λεκάνη και με τη ράβδο τις λιώνουμε. Παίρνουμε ένα σουρωτήρι με ψιλές τρύπες και ρίχνουμε μέσα το χυμό ανακατεύοντας με τα χέρια να περάσει ο χυμός και να μείνουν μόνο τα σπόρια, αν δεν έχουμε σουρωτήρι χρησιμοποιούμε μία σίτα.
Όταν περάσει ο χυμός τον ρίχνουμε σε μία μαξιλαροθήκη και ρίχνουμε χοντρό αλάτι . 
Δεν πειράζει αν βγει αλμυρό, κρατάμε λίγο το αλάτι στο φαγητό (το αλάτι είναι συντηρητικό πρέπει να έχει αλάτι) και τον αφήνουμε τρεις ώρες να φύγουν πολλά υγρά. 
Πιέζουμε με το χέρι να μείνει ο πολτός.
Αφού έχει στραγγίξει τον βάζουμε σε ένα ταψί, προσθέτουμε λίγο αλάτι ακόμη, σκεπάζουμε με τούλι, καρφώνουμε γύρω - γύρω μανταλάκια να μην πάνε πουλιά, βάζουμε το ταψί στον ήλιο για δυο - τρεις μέρες και δύο φορές την ημέρα με ένα κουτάλι το ανακατεύουμε.
Εμένα μου πήρε δύο μέρες γιατί δεν είχε πολλά υγρά.
Τοποθετούμε τον πελτέ σε αποστειρωμένα γυάλινα βάζα αφήνοντας ένα δάχτυλο κενό που θα συμπληρώσουμε με ελαιόλαδο.




Credits:
Φωτεινή Παρασκευοπουλου
Πελτές ντομάτας