Αφράτη Πετιμεζόπιτα



ΑΦΡΑΤΗ ΠΕΤΙΜΕΖΟΠΙΤΑ

Έγινε πολύ αφράτη και ευγέστη.
Τέλεια με τον πρωινό μας καφέ.
Το μόνο που πρόσθεσα εγώ ήταν λίγα καρύδια και λίγη σταφίδα μαύρη.

Υλικά
500 γραμ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1 φλυτζ. τσαγιού πετιμέζι
1 φλυτζ. τσαγιού λάδι (μισό ελαιόλαδο και μισό αραβοσιτέλαιο)
½ φλυτζ. τσαγιού ζάχαρη
1 φλυτζ. τσαγιού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
1½ κουτ. γλυκού κοφτό σόδα μαγειρικής
½ κουτ. γλυκού κανέλλα σκόνη
1 πρέζα γαρύφαλλο σκόνη
2 κουτ. σούπας τεντούρα ή λικέρ ούζο ή ούζο
2 κουτ. σούπας κακάο
1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
ξύσμα από 1 πορτοκάλι

Εκτέλεση
Σ᾿ ένα μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη, το λάδι και τα χτυπάμε στο μίξερ για 5', μέχρι να ενωθούν και να αφρατέψουν.
Στη συνέχεια προσθέτουμε το πετιμέζι, την τεντούρα και το μοσχοκάρυδο.
Διαλύουμε τη σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, (πάνω απ' το μείγμα γιατί φουσκώνει) και το ρίχνουμε κι αυτό μέσα, μαζί με την κανέλλα, το γαρύφαλλο, το ξύσμα πορτοκαλιού, το μπέικιν πάουντερ και το κακάο.
Κοσκινίζουμε το αλεύρι και το προσθέτουμε λίγο - λίγο, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί Ν°32 (διαμ. 32 εκ.) και ρίχνουμε μέσα το μείγμα.
Ψήνουμε την πετιμεζόπιτα στον αέρα, στους 165°C, για 50'- 55' περίπου, ώσπου να φουσκώσει, να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού.

-- Για να δούμε αν το γλυκό μας είναι έτοιμο, βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του ταψιού και αν βγει στεγνή είναι έτοιμο, αλλιώς το ψήνουμε για λίγο ακόμη.


φωτο της κυρίας Άννας Ηλιοπούλου που δοκίμασε τη συνταγή


Credits:
Ξένια Δάρρα
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Αφράτη Πετιμεζόπιτα