Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο

Τραγανή Σπανακόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο

ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ


Μια παραδοσιακή πίτα με φρέσκο σπανάκι, τυρί και τραγανό χειροποίητο φύλλο. Ιδανική για κάθε περίσταση, αυτή η συνταγή συνδυάζει γεύση και ποιότητα, φτιαγμένη εξολοκλήρου από τα χέρια μας.


Υλικά

Για το φύλλο:
  • 450 γρ. σκληρό αλεύρι (π.χ. κίτρινο σκληρό αλεύρι Μάννα) 
  • 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις 
  • 1,5 φλιτζανάκι ελαιόλαδο 
  • 2 κουταλιές ξύδι 
  • 300 γρ. χλιαρό νερό 
  • 1,5 κουταλάκι αλάτι 

Για τη γέμιση:
  • 1 κιλό φρέσκο σπανάκι 
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 
  • 1 κιλό τυρί φέτα
  • 1 αυγό 

Για τη συναρμολόγηση:
  • Λιωμένο βούτυρο και ελαιόλαδο (για το άλειμμα) 


Εκτέλεση

Για το φύλλο: 
  1. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα δύο είδη αλευριού με το ελαιόλαδο, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο. 
  2. Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι και σταδιακά το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας με μίξερ για 10 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη που να έχει τυλιχθεί στον γάντζο του μίξερ.
  3. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια και πλάθουμε σε μπάλες. 
  4. Τυλίγουμε κάθε μπάλα με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα. 

Για τη γέμιση: 
  1. Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει. 
  2. Προσθέτουμε το σπανάκι (καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο) και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του. 
  3. Μόλις το μείγμα κρυώσει, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε με λίγο από το τυρί (περίπου το 1/4). 

Συναρμολόγηση: 
  1. Αλείφουμε ένα ταψί με λιωμένο βούτυρο με λίγο ελαιόλαδο. 
  2. Ανοίγουμε και στρώνουμε τρία φύλλα στη βάση, αλείφοντας κάθε φύλλο με βούτυρο και λάδι. 
  3. Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση του σπανακιού και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί. 
  4. Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, αλείφοντας ξανά με βούτυρο και λάδι ανάμεσα. 
  5. Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και απλώνουμε μπόλικο λιωμένο βούτυρο με λάδι. 
  6. Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, χωρίς να φτάσουμε μέχρι κάτω. 
  7. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-200°C, στις αντιστάσεις. 
  8. Τοποθετούμε την πίτα στην κάτω σχάρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και λίγο παραπάνω… μέχρι να ροδίσει καλά, τόσο από πάνω όσο και από κάτω. 

Τραγανή Σπανακόπιτα με Χειροποίητο ΦύλλοΤραγανή Σπανακόπιτα με Χειροποίητο Φύλλο

Δημιουργός συνταγής: Άννα Αννούλα

Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget