Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο



ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ

Για το φύλλο
450 γρ. σκληρό αλεύρι, εγώ έβαλα κίτρινο σκληρό αλεύρι Μάννα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1,5 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
2 κουταλιές ξύδι
300 γρ. χλιαρό νερό
1,5 κουταλάκι αλάτι

Ζυμώνω το αλεύρι με το λάδι μέχρι το μείγμα να έχει την μορφή βρεγμένης άμμου.
Προσθέτω το αλάτι και το ξύδι και μετά το νερό.
Μετά από 10 λεπτά η ζύμη πρέπει να έχει τυλιχθεί στο γάντζο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι έτοιμη.
Την χωρίζω σε κομμάτια, εγώ έκανα 6, και πλάθω σε μπάλες.
Τις τυλίγω σε μεμβράνη και αφήνω για μία ώρα να ξεκουραστούν.

Γέμιση:
1 κιλό φρέσκο σπανάκι
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1 κιλό τυρί
1 αυγό

Τσιγαρίζω το κρεμμύδι ψιλοκομμένο.
Ρίχνω το φρέσκο σπανάκι που έχω πλύνει και έχω ψιλοκόψει, αφήνω να φύγουν καλά - καλά τα υγρά και μετά ανακατεύω λίγο τυρί μέσα, όχι όλο το τυρί!
Αφήνω να κρυώσει καλά.
Αλείφω το ταψί με λιωμένο βούτυρο με λίγο ελαιόλαδο.
Ανοίγω και στρώνω 3 φύλλα κάτω, ενδιάμεσα σε όλα τα φύλλα βάζω βούτυρο με ελαιόλαδο.
Μετά στρώνω το σπανάκι και από πάνω όλο το τυρί.
Από πάνω πάλι 3 φύλλα με ενδιάμεσα βούτυρο με ελαιόλαδο.
Πάνω από την πίτα βρέχω με νερό και μπόλικο βούτυρο με λάδι.
Κόβω σε κομμάτια όχι μέχρι κάτω (χαράσσω).
Ψήνω στους 180 - 200 με αντίσταση, στην κάτω σχάρα, για περίπου μία ώρα και λίγο παραπάνω, μέχρι να ροδοκοκκινίσει από πάνω και από κάτω


Credits:
Άννα Αννούλα
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο