ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ
Μια παραδοσιακή πίτα με φρέσκο σπανάκι, τυρί και τραγανό χειροποίητο φύλλο. Ιδανική για κάθε περίσταση, αυτή η συνταγή συνδυάζει γεύση και ποιότητα, φτιαγμένη εξολοκλήρου από τα χέρια μας.
Υλικά
Για το φύλλο:- 450 γρ. σκληρό αλεύρι (π.χ. κίτρινο σκληρό αλεύρι Μάννα)
- 300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1,5 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
- 2 κουταλιές ξύδι
- 300 γρ. χλιαρό νερό
- 1,5 κουταλάκι αλάτι
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό φρέσκο σπανάκι
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κιλό τυρί φέτα
- 1 αυγό
Για τη συναρμολόγηση:
- Λιωμένο βούτυρο και ελαιόλαδο (για το άλειμμα)
Εκτέλεση
Για το φύλλο:- Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τα δύο είδη αλευριού με το ελαιόλαδο, μέχρι το μείγμα να μοιάζει με βρεγμένη άμμο.
- Προσθέτουμε το αλάτι, το ξύδι και σταδιακά το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας με μίξερ για 10 λεπτά μέχρι να σχηματιστεί μια ελαστική ζύμη που να έχει τυλιχθεί στον γάντζο του μίξερ.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα κομμάτια και πλάθουμε σε μπάλες.
- Τυλίγουμε κάθε μπάλα με μεμβράνη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μία ώρα.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι, σοτάρουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο ελαιόλαδο μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε το σπανάκι (καλά πλυμένο και ψιλοκομμένο) και ανακατεύουμε μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά του.
- Μόλις το μείγμα κρυώσει, προσθέτουμε το αυγό και ανακατεύουμε με λίγο από το τυρί (περίπου το 1/4).
- Αλείφουμε ένα ταψί με λιωμένο βούτυρο με λίγο ελαιόλαδο.
- Ανοίγουμε και στρώνουμε τρία φύλλα στη βάση, αλείφοντας κάθε φύλλο με βούτυρο και λάδι.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση του σπανακιού και πασπαλίζουμε με το υπόλοιπο τυρί.
- Σκεπάζουμε με τα υπόλοιπα τρία φύλλα, αλείφοντας ξανά με βούτυρο και λάδι ανάμεσα.
- Ραντίζουμε την επιφάνεια με λίγο νερό και απλώνουμε μπόλικο λιωμένο βούτυρο με λάδι.
- Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, χωρίς να φτάσουμε μέχρι κάτω.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180-200°C, στις αντιστάσεις.
- Τοποθετούμε την πίτα στην κάτω σχάρα και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα και λίγο παραπάνω… μέχρι να ροδίσει καλά, τόσο από πάνω όσο και από κάτω.
Δημιουργός συνταγής: Άννα Αννούλα
