Χοιρινό με κυδώνια



ΧΟΙΡΙΝΟ ΜΕ ΚΥΔΩΝΙΑ

Υλικά:
1 κιλό χοιρινό κρέας σπάλα η λαιμό κομμένο σε κομμάτια
2 μεγάλα κυδώνια
10 μικρά ξερά κρεμμύδια
1φλυτζάνι ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι κρασί μαυροδάφνη
10 γαρίφαλα
1 ξύλο κανέλα Κεϋλάνης
1κ.σ. μέλι
Ανθό αλατιού - Πιπέρι
1 φλυτζάνι ζωμό λαχανικών

Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα προσθέτουμε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κομμάτια του χοιρινού, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. 
Μόλις σοταριστεί, το βάζουμε σε ξύλο κοπής με «αυλάκια» το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο, να διατηρηθεί ζεστό, και το αφήνουμε στην άκρη. 
Καθαρίζουμε τα κρεμμύδια από την φλούδα τους, τα τρυπάμε με τα γαρύφαλλα και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το λάδι που σοτάραμε το κρέας να σοταριστούν και αυτά, σε χαμηλή θερμοκρασία για να μην καούν.
Μόλις είναι έτοιμα, προσθέτουμε και τα κομμάτια του χοιρινού, και σβήνουμε με την μαυροδάφνη σταδιακά. 
Περιμένουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ, και προσθέτουμε 1/2 φλυτζάνι, ζωμό λαχανικών, και την κανέλα. 
Αλατοπιπερώνουμε, και αφήνουμε να σιγοβράσει το φαγητό μας, σε χαμηλή φωτιά, για 1 ώρα με κλειστό το καπάκι της κατσαρόλας. 
Στο μισάωρο, βλέπουμε μήπως χρειάζεται το φαγητό μας, λίγο ζωμό ακόμη. 
Αν περισσέψει ζωμός, τον χρησιμοποιούμε σε άλλο φαγητό, δεν πετάμε τίποτα.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας, στους 180 βαθμούς στον αέρα.
Παράλληλα καθαρίζουμε τα κυδώνια μας, από την εξωτερική φλούδα, βγάζουμε τις σκληρές ίνες, και τα σπόρια, από τον πυρήνα τους, με το ειδικό εργαλείο, κόβουμε κυδωνάτα. 
Σε καθαρό και στεγνό τηγάνι με το υπόλοιπο ελαιόλαδο, σοτάρουμε τα κομμένα κυδώνια, μέχρι να ροδίσουν, από όλες τις πλευρές, και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το κρέας, αφήνοντας να πάρουν όλα μαζί μια βράση, για 5 λεπτά.
Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας μας σε ταψί, με το ζουμί σουρωμένο. 
Αλείφουμε το μέλι, πάνω στα κυδώνια με πινέλο, και ψήνουμε, για 30 λεπτά, σκεπάζοντας το ταψί με αλουμινόχαρτο, μέχρι να μαλακώσουν, και να καραμελώσουν, τα κυδώνια.
Το φαγητό μας είναι έτοιμο!
Σημείωση:
Τα γαρύφαλλα, και την κανέλα, τα αφαιρούμε και τα πετάμε, πριν σερβίρουμε.
Το φαγητό γίνεται με τον ιδία διαδικασία και τρόπο μαγειρέματος, στην χύτρα μας, σε ελάχιστο χρόνο, και υγιεινότερα, ακολουθώντας πάντα
τις οδηγίες μαγειρέματος, της χύτρας που έχει ο καθένας μας.


Credits:
Matula Giasirani
Tina Sintages
Χοιρινό με κυδώνια