ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΦΥΛΛΟ!
Με αυτό το φύλλο όλες οι πίτες γίνονται φανταστικές!
Αγαπημένες μου η Σπανακοτυρόπιτα και η Πρασοτυρόπιτα!
Υλικά
- 1 κιλό και λίγο παραπάνω... αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εγώ βάζω αλεύρι Κούλα)
- 1,5 μεγάλο ποτήρι χλιαρό νερό (το δικό μου παίρνει 330 ml)
- 1 κ.σ. αλάτι
- 1 κ.γ. ξύδι
- Νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
- 1 Βιτάμ λιωμένο
Για τη γέμιση
- 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 πράσο, ψιλοκομμένο
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 1 ξερό κρεμμύδι, τριμμένο στον τρίφτη
- 1 κιλό σπανάκι, πλυμένο και ζεματισμένο
- μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- άνηθο, ψιλοκομμένο
- αλάτι
- πιπέρι
- 1 φλιτζανάκι του καφέ ρύζι ή τραχανά
- 2 αυγά
- 250 γρ. φέτα χοντροτριμμένη
Εκτέλεση
Φτιάχνουμε τη γέμιση:
- Τσιγαρίζουμε το πράσο και τα κρεμμύδια στο ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε το ζεματισμένο σπανάκι, τον μαϊντανό, τον άνηθο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε όλα μαζί για λίγο.
- Προσθέτουμε το ρύζι ή τον τραχανά και σοτάρουμε για λίγο.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφού κρυώσει προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και τη φέτα και ανακατεύουμε απαλά.
Φτιάχνουμε τη ζύμη:
- Σε βαθύ μπολ ρίχνουμε το νερό, το ξύδι και το αλάτι και προσθέτουμε λίγο - λίγο το αλεύρι μέχρι να έχουμε μια ζύμη μάλλον σφιχτή (όχι πολύ, για να μπορούμε να την ανοίξουμε).
- Την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 20 - 30 λεπτάκια.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη και κάθε μέρος το κόβουμε σε 10 περίπου μπαλάκια (ούτε πολύ μεγάλα, ούτε πολύ μικρά).
- Παίρνουμε τα μπαλάκια της πρώτης δεκάδας, τα πασπαλίζουμε ένα - ένα με νισεστέ και τα ανοίγουμε σε φυλλαράκια στο μέγεθος ενός μικρού πιάτου του γλυκού.
- Βουτυρώνουμε καλά με λιωμένο Βιτάμ το πρώτο φύλλο και βάζουμε τα υπόλοιπα το ένα πάνω στο άλλο βουτυρώνοντας, εκτός από το τελευταίο.
- Τα βάζουμε στο ψυγείο και κάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη δεκάδα.
Παρασκευή πίτας:
- Πασπαλίζουμε με νισεστέ και αλεύρι την επιφάνεια εργασίας μας και ανοίγουμε την πρώτη στοίβα με τα φυλλαράκια σε ένα φύλλο λίγο πιο μεγάλο από το ταψί μας.
- Το τοποθετούμε στο βουτυρωμένο ταψί μας.
- Αδειάζουμε από πάνω τη γέμιση και την απλώνουμε.
- Βγάζουμε τη δεύτερη στοίβα με τα φυλλαράκια από το ψυγείο και πάλι σε πασπαλισμένη με νιστεστέ και αλεύρι επιφάνεια ανοίγουμε σε ένα φύλλο μεγαλύτερο από το πρώτο, με προσοχή για να μην τρυπήσει!
- Το τοποθετούμε τσαλακωμένο πάνω από τη γέμιση και κλείνουμε γύρω - γύρω την πίτα μας γυρνώντας τις άκρες προς τα μέσα .
- Ρίχνουμε από πάνω το λιωμένο Βιτάμ που μας περίσσεψε κι αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα λιωμένο.
- Ραντίζουμε με λίγο νεράκι και ψήνουμε την πίτα μας σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για 20 - 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει!
Δημιουργός συνταγής: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ