ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΑΛΑ ΚΡΕΜ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ
Ιδανικό για το κυριακάτικο τραπέζι!
Υλικά (για τέσσερα άτομα)
- Ένα κομμάτι μοσχάρι 1200 γραμμάρια ολόκληρο (κατά προτίμηση χτένι σπάλας*)
- 200 γρ. μανιτάρια φρέσκα κομμένα φέτες**
- 2 σκελίδες σκόρδο κομμένο σε φετούλες ανακατεμένες με δυο κ.γ. βούτυρο φρέσκο
- 1 μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
- ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
- ½ φλιτζάνι χυμό πορτοκάλι
- ½ φλιτζάνι άσπρο κρασί
- Αλάτι-πιπέρι
- 100 γρ. κρέμα γάλακτος
- Καυτό νερό για το βράσιμο
Εκτέλεση
- Πλένουμε το κρέας και το βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας να στεγνώσει.
- Το τρυπάμε σε κάποια σημεία και βάζουμε το σκόρδο.
- Καίμε λίγο την κατσαρόλα μέχρι να ρίχνουμε ελάχιστο νερό μέσα και να μην εξατμίζεται, αλλά να σχηματίζει μικρές φουσκάλες.
- Έτσι ξέρουμε ότι δεν θα κολλάει το κρέας, όταν θα το βάλουμε να πάρει λίγο χρώμα, γύρω-γύρω μαζί με το λάδι και κρεμμύδι. Δεν χρειάζεται πολύ τσιγάρισμα.
- Το τσιγάρισμα κάνει το φαγητό ανθυγιεινό και δύσπεπτο.
- Στη συνέχεια σβήνουμε το κρέας ΜΟΝΟ με το νερό, για να μη σφίξει, που πρέπει να το καλύπτει κατά τα 2/3 .
- Το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσει σχεδόν τελείως, ή το βάζουμε στη χύτρα με το μισό νερό.
- Όταν το κρέας κρατάει ακόμα , το κόβουμε με το ηλεκτρικό μαχαίρι σε φέτες και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από την κρέμα γάλακτος.
- Βράζουμε μέχρι να μαλακώσει εντελώς και να μείνει το φαγητό με το ζουμί του.
- Όταν το κρέας είναι έτοιμο διαλύουμε μία κ.σ. αλεύρι σε κρύο νερό και το ρίχνουμε, κουνώντας την κατσαρόλα πέρα δώθε, για να πήξει λίγο η σάλτσα.
- Τέλος ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος, κουνώντας πάλι την κατσαρόλα να πάει παντού.
- ΜΗΝ ανακατεύετε το κρέας, με μεταλλικά ειδικά αντικείμενα γιατί διαλύεται.
- Γίνεται ένα πολύ νόστιμο φαγητό, που μπορείτε να το σερβίρετε με ρύζι basmati, τηγανιτές πατάτες ή και μακαρόνια πένες.
*το χτένι σπάλας είναι ένα τρυφερό και νόστιμο κομμάτι που πρέπει να το…κυνηγήσετε για να το βρείτε ή να ζητήσετε από τον κρεοπώλη να σας το κρατήσει.
**πλύνετε τα μανιτάρια και στραγγίστε τα στύβοντας πάνω τους μισό λεμόνι για να μη μαυρίσουν.
**πλύνετε τα μανιτάρια και στραγγίστε τα στύβοντας πάνω τους μισό λεμόνι για να μη μαυρίσουν.