Καραμελόπιτα



ΚΑΡΑΜΕΛΟΠΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζυγίζουμε 300 gr καθαρό βάρος ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ χωρίς κουκούτσια.
Σε 350 gr ΚΑΥΤΟ ΝΕΡΟ διαλύουμε 2 γεμάτες κ.σ. ΝΕΣ ΚΑΦΕ και εμβαπτίζουμε τους χουρμάδες.
Αφήνουμε το μίγμα στο ψυγείο σκεπασμένο με μεμβράνη για τουλάχιστον 12 ώρες.
Τοποθετούμε το μίγμα σε multi και ομογενοποιούμε .
Σε μίξερ βάζουμε στον κάδο 5 ΜΕΣΑΙΑ ΑΥΓΑ και 230 gr ΚΑΣΤΑΝΗ ΖΑΧΑΡΗ καθώς και μια πρέζα ΑΛΑΤΙ και χτυπάμε σε υψηλή ταχύτητα μέχρι να αυξηθούν σε όγκο και να αποκτήσουν άσπρη - λεμονί απόχρωση.
Μετά από 2 – 3 λεπτά αρχίζουμε να προσθέτουμε σταδιακά 150 gr ΛΙΩΜΕΝΟ ΒΟΥΤΥΡΟ . Προσθέτουμε 300 gr ΑΛΕΥΡΙ Γ.Ο.Χ. και 10 gr ΣΟΔΑ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ κοσκινισμένα μαζί σε ψιλή σήτα καθώς και το ΜΕΙΓΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΧΟΥΡΜΑΔΕΣ.
Ανακατεύουμε ελάχιστα και αφαιρούμε (αυτό μπορεί να γίνει και με μαρίζ με απαλές κινήσεις).
Βάζουμε το τελικό μίγμα σε σιμιζαρισμένο ταψί με αποσπώμενο τσέρκι 28 cm και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς για 45 – 50 λεπτά.

Όσο ψήνεται τα κέικ ετοιμάζουμε την ΣΑΛΤΣΑ ΚΑΡΑΜΕΛΑΣ:
Σε βαθύ αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία προσθέτουμε σε μικρές δόσεις 250 gr ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΚΗ ΖΑΧΑΡΗ να γίνει καραμέλα.
Παράλληλα σε κατσαρόλα βάζουμε 500 gr ΖΩΪΚΗ ΚΡΕΜΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ μαζί με 1 ΛΟΒΟ ΒΑΝΙΛΙΑΣ τον οποίο έχουμε χαράξει κατά μήκος και έχουμε αφαιρέσει τους σπόρους με μαχαίρι (προσθέτουμε και τα στελέχη και τους σπόρους).
Ζεσταίνουμε την κρέμα μέχρι βρασμού και προσθέτουμε στην καραμέλα.
Ανακατεύουμε μέχρι ομογενοποίησης σε χαμηλή θερμοκρασία.
Κρατάμε ζεστό το μίγμα μέχρι να τελειώσει το ψήσιμο του κέικ.
Όταν το κέικ είναι έτοιμο κάνουμε πολλές μεγάλες τρύπες με την ανάποδη από ένα πιρούνι και σκεπάζουμε το ζεστό.


Credits
Αντωνιος Δημητροπουλος
Οι Προκομμένες/οι - Συνταγές
Καραμελόπιτα