ΓΙΑΟΥΡΤΙΝΗ! ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΙΟ ΓΛΥΚΟ ΜΕ ΑΡΩΜΑ ΛΕΜΟΝΙ!
Δροσερό, και σούπερ αρωματικό!
Προσωπικά μου αρέσει να το σερβίρω με μια αρωματική κρέμα τυριού!!
Φτιάξτε το.....παγώστε και απολαύστε!
- Όλα τα υλικά μας θα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου
- Η κούπα μου είναι δοσομετρική των 250 ml
Υλικά
- 2 κούπες σιμιγδάλι ψιλό
- 4 μεγάλα αβγά
- 1 κούπα ζάχαρη
- 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
- ξύσμα από 3 λεμόνια ακέρωτα
- 2 βανίλιες
- 60 ml χυμό λεμονιού
- 1 κ.σ μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κ.γ. σόδα
- 1 καλή πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
- 2 1/2 κούπες ζάχαρη
- 2 1/2 νερό
- 120 ml χυμό λεμονιού
- 120 γρ βούτυρο αγελαδινό
Για το γλάσο
- 400 γρ. κρέμα τυρί
- 300 γρ. κρέμα γάλακτος
- 1/2 φλ. τσαγιού ζάχαρη άχνη
- Ξύσμα λεμονιού για πασπάλισμα
Εκτέλεση
- Προθερμαίνω το φούρνο στις αντιστάσεις στους 180 βαθμούς.
- Ξεκινάω πρώτα με το σιρόπι το οποίο το θέλω ζεστό όχι καυτό για να σιροπιάσω το γλυκό.
- Σε μία κατσαρόλα βάζω τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και βράζω για 3 λεπτά από τη στιγμή του βρασμού.
- Προσθέτω το βούτυρο και βράζω ακόμα 3 λεπτά.
- Τραβάω από τη φωτιά και αφήνω στην άκρη.
- Ετοιμάζω το κέικ.
- Σε ένα βαθύ μπολ ανακατεύω το μπέικιν πάουντερ, τις βανίλιες και προσθέτω και το σιμιγδάλι.
- Χωρίζω τους κρόκους από τα ασπράδια.
- Βάζω στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια και τα χτυπάω με μια καλή πρέζα αλάτι σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να γίνει μια σφιχτή μαρέγκα.
- Αδειάζω σε ένα άλλο μπολ τη μαρέγκα μου και την κρατώ στην άκρη.
- Προσθέτω στον κάδο τους κρόκους και τη ζάχαρη και χτυπώ σε δυνατή ταχύτητα για 8 λεπτά περίπου μέχρι να ασπρίσει το μείγμα μου και να αφρατέψει.
- Προσθέτω σταδιακά το γιαουρτάκι .
- Διαλύω τη σόδα στο χυμό λεμονιού πάνω από το μίξερ και προσθέτω μέσα στο μείγμα μου.
- Χαμηλώνω την ταχύτητα και προσθέτω λίγο λίγο τα στερεά υλικά μου και το ξύσμα λεμονιού.
- (Κρατάω λίγο ξύσμα για να πασπαλίσω μετά το γλυκό.
- Μόλις αναμειχθούν καλά σταματώ το χτύπημα και με μια μαρίζ ενσωματώνω τη μαρέγκα μου προσέχοντας να μην χάσω τον όγκο.
- Βουτυρώνω ένα ταψάκι 35*25 εκ.
- Απλώνω το μείγμα μου στο ταψάκι και ψήνω για 45 λεπτά μέχρι να πάρει χρυσοκόκκινο χρώμα.
- Βγάζω το γλυκό και με μια οδοντογλυφίδα τρυπάω όλη την επιφάνεια για να απορροφηθεί καλά το σιροπάκι.
- Σιροπιάζω αμέσως όπως είναι καυτό το γλυκό με το ζεστό σιρόπι.
- Αφήνω να τραβήξει καλά και να πιει όλο το σιροπάκι και να κρυώσει το γλυκό.
- Για το γλάσο
- Αφρατεύω το τυρί με την άχνη και προσθέτω σταδιακά την κρέμα γάλακτος.
- Χτυπάω μέχρι να έχω ένα ωραία δεμένο γλάσο.
- Απλώνω στην επιφάνεια του γλυκού και πασπαλίζω με το ξύσμα λεμονιού που κράτησα.
- Βάζω στο ψυγείο ιδανικά όλη την νύχτα να παγώσει καλά και απολαμβάνουμε!
Δημιουργός συνταγής: Τζέλα Αντωνοπούλου
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!