ΚΡΕΑΤΟΤΟΥΡΤΑ ΧΑΝΙΩΝ
Υλικά:
Ζύμη- 3 φακελάκια ξηρή μαγιά.
- ½ φλ. χλιαρό νερό
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. στακοβούτυρο
- 3 αυγά
- 1 γιαούρτι πλήρες
- 1 κοφτό κουταλάκι αλάτι
- 1 φλ. ζωμό από το κρέας που βράσαμε ή νερό
- 1 κιλό αλεύρι περίπου
Γέμιση:
- 1,5 κιλό κρέας αρνάκι ψαχνό
- 1 φλ. στάκα ή 2 κ.σ. στακοβούτυρο
- ½ κιλό μαλάκα
- ¼ μυζήθρα γλυκιά
- ½ κιλό μυζήθρα ξινή
- 250γρ. γραβιέρα
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1φλ. ζωμό κρέατος.
- ½ ματσάκι φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο.
Για την επικάλυψη:
- 1 κρόκο αυγού αραιωμένο με μια κουταλιά νερό
- Σουσάμι
Εκτέλεση
- Το κρέας, το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό που να το σκεπάζει και το βάζουμε να βράσει.
- Όταν αρχίσει να αφρίζει αφαιρούμε τον αφρό με μία τρυπητή κουτάλα.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά μας σε μέτρια και αλατίζουμε, το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι ψηθεί εντελώς.
- Το αφαιρούμε από το ζωμό του και το κόβουμε σε μικρά κομματάκια, το αλατοπιπερώνουμε.
- Σουρώνουμε το ζουμί και το αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε στο μίξερ ή και στο χέρι αν δεν έχουμε μίξερ όλα τα υλικά της ζύμης, ζυμώνουμε μέχρι να πάρουμε ένα ζυμάρι απαλό που δεν κολλάει στα χέρια.
- Αφήνουμε να ανεβεί το ζυμάρι μας 1-2 ώρες, στην συνέχεια ζυμώνουμε την ζύμη μας για να κατεβεί και την χωρίζουμε σε δύο μέρη.
- Ανοίγουμε το πρώτο φύλλο που καλό θα είναι να είναι λόγο μεγαλύτερο από το πάνω φύλλο και το απλώνουμε σε ένα ταψί 34 cm το οποίο έχουμε λαδώσει.
- Το φύλλο μας πρέπει να περισσεύει λίγο στα πλάγια.
- Αναμιγνύουμε όλα τα υλικά της γέμισης και τα βάζουμε πάνω από το φύλλο.
- Από πάνω, ρίχνουμε το ζωμό κρέατος παντού για να μην είναι στεγνή η γέμισή μας.
- Ανοίγουμε το δεύτερο φύλλο και το βάζουμε από πάνω.
- Κλείνουμε την πίτα μας ενώνοντας το πάνω με το κάτω φύλλο.
- Αφήνουμε να ανέβει για μία ώρα περίπου σε ζεστό περιβάλλον, αλείφουμε με τον κρόκο και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για μία ώρα περίπου.
- Για να μην αρπάξει η τούρτα μας την σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος το πρώτο μισάωρο. Μετά ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε άλλη μισή ώρα να πάρει χρώμα.
ΠΗΓΗ
