ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΣΤΡΟΓΚΑΝΟΦ
Υλικά
- 500 γρ. μοσχάρι
- 4 κ.σ. βούτυρο
- 2 κ.σ. αλεύρι
- 1 κ.γ. μουστάρδα (σκόνη)
- 1 φλ. ζωμό βοδινού
- 1/4 φλ. ξινόκρεμα (sour cream)
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- αλάτι, πιπέρι
- 4 πατάτες
- 2 κ.σ. μαϊντανό (ψιλοκομμένο)
για την sour cream:
- 1 φλ κρέμα γάλακτος
- 1 κ.σ. ξινόγαλα
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε την ξινόκρεμα 3 ημέρες πριν.
- Σε γυάλινο δοχείο βάζουμε την κρέμα γάλακτος και το ξινόγαλα. Ανακατεύουμε.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και το αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 2 ημέρες.
- Μετά τις δύο ημέρες, κλείνουμε το δοχείο με καπάκι και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ημέρα να σφίξει τελείως και είναι έτοιμη.
Για το Στρογκανόφ:
- Κόβουμε το κρέας μας σε λωρίδες μάκρους 7εκ και πλάτους 2εκ.
- Αφήνουμε στην άκρη.
- Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και τη μουστάρδα.
- Μαγειρεύουμε ανακατεύοντας για περίπου 2 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ζωμό σε δόσεις, ανακατεύοντας συνέχεια.
- Φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε μέχρι να συμπυκνωθεί, περίπου 2-3 λεπτά.
- Προσθέτουμε την ξινόκρεμα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από το μάτι.
- Αφήνουμε στην άκρη.
- Ζεσταίνουμε το υπόλοιπο βούτυρο σε μέτρια θερμοκρασία.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και μαγειρεύουμε μέχρι να μαλακώσει και να χρυσίσει, περίπου 5 λεπτά.
- Δυναμώνουμε την εστία, προσθέτουμε το κρέας και μαγειρεύουμε για 4-5 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε την θερμοκρασία, προσθέτουμε τη σάλτσα που ετοιμάσαμε, αλατοπιπερώνουμε, ανακατεύουμε για 1 λεπτό και σβήνουμε το μάτι.
- Εντωμεταξύ καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε πολύ λεπτές λωρίδες (σαν σπιρτόξυλα).
- Τις τηγανίζουμε, τις βγάζουμε σε χαρτί κουζίνας και αλατίζουμε.
- Για να σερβίρουμε, σε ένα πιάτο βάζουμε το κρέας με τη σάλτσα και από πάνω τοποθετούμε τις πατάτες.
