ΥΓΡΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΓΛΑΣΟ
Υλικά
- 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (2 κούπες)
- 245 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( 1 + 3/4 της κούπας )
- 75 γρ. κακάο άγλυκο (3/4 της κούπας)
- 1,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1,5 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1/2 κ.γ. αλάτι,
- 2 αυγά μεγάλα
- 240 ml ζεστό νερό ή καφέ (1 κούπα)
- 120 ml λάδι (1/2 κούπα)
- 1,5 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
- 240 ml γάλα (1 κούπα)
Για το γλάσο σοκολάτας
- 180 γρ. κουβερτούρα σοκολάτας σε σταγόνες
- 226 γρ. ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 230 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη (2 κούπες)
- 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και τοποθετούμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου.
- Βουτυρώνουμε 2 ταψιά 23 εκ. και βάζουμε στον πάτο τους αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
- Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, το νερό (ή τον καφέ), το γάλα, το λάδι και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το μείγμα θα είναι αρκετά αραιό.
- Απλώνουμε το κέικ ομοιόμορφα και στα 2 ταψιά και ψήνουμε για 27-32 λεπτά ή ώσπου βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή.
- Αφού αποσύρουμε από τον φούρνο αφήνουμε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά.
- Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε με προσοχή τα κέικ και περιμένουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως πριν τα γλασάρουμε.
- Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (προσοχή ο πάτος του σκεύους να μην ακουμπάει το βραστό νερό).
- Αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει για 10 λεπτά προκειμένου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
- Στο μπολ του μίξερ μας ή με ένα μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και να γίνει κρεμώδες για 1 λεπτό.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
- Όσο χτυπάμε βάζουμε και το εκχύλισμα βανίλιας.
- Ενσωματώνουμε τη σοκολάτα και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Αυξάνουμε τη ταχύτητα σε μέτρια προς υψηλή και χτυπάμε μέχρι το γλάσο να είναι λείο και γυαλιστερό για περίπου 2-3 λεπτά.
- Βάζουμε το ένα κέικ σε μία επιφάνεια και απλώνουμε το γλάσο στην επιφάνεια του με τη βοήθεια μιας μαρίζ (σπάτουλα από σιλικόνη) όχι όμως μέχρι τις άκρες.
- Βάζουμε το δεύτερο κέικ από πάνω και πιέζουμε ελαφρά για να πάει το γλάσο στις άκρες.
- Μπορούμε να γαρνίρουμε την επιφάνεια με το άλειμμα σοκολάτας για ένα πιο «υγρό» αποτέλεσμα.
Δημιουργός συνταγής: Αγγελική Σκόνη