Υγρό Κέικ Σοκολάτας με Σοκολατένιο Γλάσο

ΥΓΡΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΓΛΑΣΟ

ΥΓΡΟ ΚΕΪΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΕΝΙΟ ΓΛΑΣΟ


Υλικά

  • 400 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική (2 κούπες)
  • 245 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις ( 1 + 3/4 της κούπας )
  • 75 γρ. κακάο άγλυκο (3/4 της κούπας)
  • 1,5 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1,5 κ.γ. μαγειρική σόδα
  • 1/2 κ.γ. ‏αλάτι,
  • 2 ‏αυγά μεγάλα
  • 240 ml ζεστό νερό ή καφέ (1 κούπα)
  • 120 ml λάδι (1/2 κούπα)
  • 1,5 κ.γ. ‏εκχύλισμα βανίλιας
  • 240 ml γάλα (1 κούπα)

Για το γλάσο σοκολάτας
  • 180 γρ. ‏κουβερτούρα σοκολάτας σε σταγόνες
  • 226 γρ. ‏ανάλατο βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 230 γρ. ‏ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη (2 κούπες) 
  • 1/2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας


Εκτέλεση:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου και τοποθετούμε τη σχάρα στο κέντρο του φούρνου.
  2. Βουτυρώνουμε 2 ταψιά 23 εκ. και βάζουμε στον πάτο τους αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τη ζάχαρη, το αλεύρι, το κακάο, το baking powder, τη μαγειρική σόδα και το αλάτι.
  4. Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αυγά, το νερό (ή τον καφέ), το γάλα, το λάδι και το εκχύλισμα βανίλιας.
  5. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στα στερεά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Το μείγμα θα είναι αρκετά αραιό.
  6. Απλώνουμε το κέικ ομοιόμορφα και στα 2 ταψιά και ψήνουμε για 27-32 λεπτά ή ώσπου βάζοντας μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του κέικ να βγαίνει καθαρή.
  7. Αφού αποσύρουμε από τον φούρνο αφήνουμε τα να κρυώσουν για 10 λεπτά.
  8. Στη συνέχεια ξεφορμάρουμε με προσοχή τα κέικ και περιμένουμε μέχρι να κρυώσουν τελείως πριν τα γλασάρουμε.

Για το γλασάρισμα:
  1. Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη σοκολάτα σε ένα πυρίμαχο σκεύος (προσοχή ο πάτος του σκεύους να μην ακουμπάει το βραστό νερό).
  2. Αφήνουμε τη σοκολάτα να κρυώσει για 10 λεπτά προκειμένου να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
  3. Στο μπολ του μίξερ μας ή με ένα μίξερ χειρός, χτυπάμε το βούτυρο μέχρι να αφρατέψει και να γίνει κρεμώδες για 1 λεπτό.
  4. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε για άλλα 2 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν.
  5. Όσο χτυπάμε βάζουμε και το εκχύλισμα βανίλιας.
  6. Ενσωματώνουμε τη σοκολάτα και χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  7. Αυξάνουμε τη ταχύτητα σε μέτρια προς υψηλή και χτυπάμε μέχρι το γλάσο να είναι λείο και γυαλιστερό για περίπου 2-3 λεπτά.

Στήσιμο του κέικ:
  1. Βάζουμε το ένα κέικ σε μία επιφάνεια και απλώνουμε το γλάσο στην επιφάνεια του με τη βοήθεια μιας μαρίζ (σπάτουλα από σιλικόνη) όχι όμως μέχρι τις άκρες.
  2. Βάζουμε το δεύτερο κέικ από πάνω και πιέζουμε ελαφρά για να πάει το γλάσο στις άκρες.
  3. Μπορούμε να γαρνίρουμε την επιφάνεια με το άλειμμα σοκολάτας για ένα πιο «υγρό» αποτέλεσμα.


Δημιουργός συνταγής: Αγγελική Σκόνη

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!


Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget