Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, μπέικον και γραβιέρα



ΤΑΡΤΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΜΠΕΙΚΟΝ ΚΑΙ ΓΡΑΒΙΕΡΑ

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΡΤΑ
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
125 γρ. βούτυρο παγωμένο και κομμένο σε κυβάκια
1 κ.γ. ζάχαρη καστανή
1 αυγό
1 κ.γ. αλάτι
2 - 3 κ.σ. νερό 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μπωλ το αλεύρι με το βούτυρο και τρίβουμε με τα χέρια μας μέχρι να ανακατευτούν καλά.
Προσθέτουμε το αυγό, τη ζάχαρη, το αλάτι και το νερό και ζυμώνουμε. 
Όταν το ζυμάρι είναι έτοιμο το πλάθουμε σε μπάλα και το βάζουμε στο ψυγείο τυλιγμένο με μεμβράνη για μισή ώρα. 
Έπειτα το βάζουμε ανάμεσα σε δύο αντικολλητικά χαρτιά και το ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτή ζύμη.
Τη βάζουμε σε βουτυρωμένη φόρμα τάρτας, την τρυπάμε με πιρούνι, τη σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και ρίχνουμε από πάνω λίγο ρύζι ή φασόλια για να μη φουσκώσει. 
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 15 λεπτά. 
Μετά βγάζουμε το χαρτί και τα όσπρια και ψήνουμε για 10 λεπτά ακόμα. 
Τη βγάζουμε από το φούρνο πριν ροδίσει.

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
3 κρεμμύδια
½ κουταλάκι ζάχαρη καστανή
1 κουταλιά της σούπας κρέμα βαλσαμικού
Λίγο ελαιόλαδο
Μπέικον (50 γραμμάρια)
Γραβιέρα (150 γραμμάρια)
200 ml κρέμα γάλακτος
2 αυγά
 
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε λίγο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε τα κρεμμύδια κομμένα σε λεπτές φέτες.
Όταν μαλακώσουν ρίχνουμε τη ζάχαρη, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα. 
Ρίχνουμε το ξύδι και μαγειρεύουμε για λίγο ακόμα. 
Αποσύρουμε από τη φωτιά. 
Βάζουμε στη μισοψημένη τάρτα τα κρεμμύδια, το μπέικον ψιλοκομμένο, την τριμμένη γραβιέρα και σκεπάζουμε με το μείγμα των αυγών και της κρέμας γάλακτος που τα έχουμε χτυπήσει μαζί. 
Ψήνουμε την τάρτα στους 180 βαθμούς για μισή ώρα. 
Την αφήνουμε να κρυώσει λίγο πριν την κόψουμε.


Credits: 
Eleni Petrakopoulou
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια, μπέικον και γραβιέρα