ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ
Υλικά
- 1.200 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- 2 με 3 ξερά κρεμμύδια
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 5 με 6 μέτριες ντομάτες κομμένες στο μουλτι
- 1 Καρότο τριμμένο
- 1 κουταλάκι πελτέ
- 6 γαρυφαλάκια
- 8 μπαχάρια
- 1 κομματάκι από ξύλο κανέλας
- Αλάτι και πιπέρι
- 800 γρ μακαρόνια νούμερο 5
- 1 κουταλάκι κοφτό κανέλα τριμμένη
- Τριμμένη μυζήθρα και κεφαλοτύρι
- Ένταμ για πασπάλισμα στην επιφάνεια
ΜΠΕΣΑΜΕΛ
- Ελαιόλαδο
- 10 κουταλιές αλεύρι
- 2 λίτρα γάλα
- 2 αυγά
- Αλάτι
- Μοσχοκάρυδο
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
- Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και τα μπαχαρικά.
- Όταν κάψει ρίχνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί και το σκόρδο.
- Κατόπιν προσθέτουμε τον κιμά και ανακατεύουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα .
- Όταν πιει τα υγρά του προσθέτουμε τον πελτέ, ανακατεύουμε δύο - τρεις φορές και ρίχνουμε την ντομάτα, το αλάτι και το πιπέρι.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να πιει τα υγρά της η ντομάτα.
- Κατόπιν ρίχνουμε 1 ποτήρι νερό και το αφήνουμε να βράσει και να μείνει με τη σαλτσούλα του, αφαιρούμε τα μπαχαρικά και το βάζουμε στην άκρη.
- Σε βρασμένο και αλατισμένο νερό ρίχνουμε τα μακαρόνια και βράζουμε όσο λέει η συσκευασία ή όσο εμείς τα θέλουμε.
- Τα σουρώνουμε και τα ρίχνουμε στο ταψί.
- Ρίχνουμε αρκετή μυζήθρα και κεφαλοτύρι και τα ανακατεύουμε να πάει παντού.
- Σε κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το αλεύρι και ανακατεύουμε να ψηθεί για ένα λεπτό.
- Προσθέτουμε λίγο - λίγο το γάλα ανακατεύοντας γρήγορα με το σύρμα να μην μας σβολιάσει και φτιάχνουμε μια ρευστή μπεσαμέλ.
- Ρίχνουμε αλάτι και μοσχοκάρυδο φρεσκοτριμμένο.
- Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στη μπεσαμέλ ανακατεύοντας γρήγορα.
- Ρίχνουμε λίγο κεφαλοτύρι, ανακατεύουμε και παίρνουμε 2- 3 κουτάλες βαθιές και τις ρίχνουμε στο κιμά.
- Ρίχνουμε και την τριμμένη κανέλα, ανακατεύουμε και όλο μαζί το αδειάζουμε στα μακαρόνια.
- Με δύο κουτάλια ανακατεύουμε να αναμιχθούν όλα μαζί τα υλικά και τα στρώνουμε στο ταψί.
- Ρίχνουμε την μπεσαμέλ, πασπαλίζουμε με το Ένταμ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 200 βαθμούς Κελσίου για 45 - 50 λεπτά να ροδίσει.
ΠΗΓΗ: Litsa Kokkoni
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!