ΤΥΡΟΠΙΤΑ
Υλικά
Ζύμη- 1 κιλό αλεύρι
- 1 ασπράδι αυγού
- 1 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.σ.αλατι
- Νερό χλιαρό όσο πάρει για μία ζύμη μαλακιά πού δεν κολλάει στα χέρια.
- 100 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
- Ηλιέλαιο
Γέμιση
- Τυρί φέτα όσο αγαπάτε (εγώ έβαλα περίπου 700 γραμμάρια)
Εκτέλεση
- Χτυπάμε το ασπράδι με 500 ml νερό, ξύδι και αλάτι.
- Κοσκινίζουμε το αλεύρι τρεις φορές.
- Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και ρίχνουμε το νερό και ανακατεύουμε με ένα πιρούνι δυνατά, βλέποντας αν χρειάζεστε προσθέτουμε νερό.
- Ζυμωνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια μαλακή ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Αλείφουμε καλά με λιωμένο βούτυρο και αφήνουμε σκεπασμένη με μεμβράνη για 30 - 40 λεπτά.
- Ζυμώνουμε ελαφρώς και χωρίζουμε σε 6 μπάλες .
- Ανακατεύουμε το υπόλοιπο βούτυρο με το ηλιέλαιο και βουτάμε κάθε μπάλα.
- Τοποθετούμε σε ένα ταψί και σκεπάζουμε με μεμβράνη για ένα τέταρτο.
- Έχουμε στρώσει πάνω στο τραπέζι ένα τραπεζομάντηλο πού θα χρειαστούμε για το άνοιγμα των φύλλων. Παίρνουμε μια μπάλα και τη φέρνουμε γύρω στα χέρια όσο μπορούμε να κρατήσουμε το φύλλο.
- Μετά το απλώνουμε στο τραπέζι και συνεχίζουμε να τραβάμε γύρω - γύρω από το τραπέζι μέχρι να αποκτήσουμε πολύ λεπτό φύλλο.
- Κόβουμε την άκρη, ρίχνουμε τριμμένη φέτα, ραντίζουμε με βούτυρο - ηλιέλαιο, πιάνουμε το τραπεζομάντηλο, σηκώνουμε και στρίβουμε το φύλλο σε ρόλο και μετά σέ σαλιγκάρι.
- Τοποθετούμε σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα (εγώ το έβαλα στο ταψί τού φούρνο).
- Με τον ίδιο τρόπο κάνουμε όλα τα φύλλα μέχρι να γεμίσει το ταψί.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μισή ώρα.
- Αλείφουμε με χτυπημένο αυγό με λίγο νερό, ραντίζουμε με λίγο ηλιέλαιο και ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο, στους 200 βαθμούς μέχρι να ροδοκοκκινίσει.
- Μόλις βγάλουμε το ταψί ραντίζουμε με λίγο νερό και σκεπάζουμε με πετσέτα για 10 λεπτά.
- Αν σας αρέσει πολύ τραγανή αφήστε την όπως είναι από το φούρνο.
Έκανα και Τυροπιπερόπιτα όπου το φύλλο είναι το ίδιο.
- Για γέμιση έβαλα μία σακούλα με ΔΙΑΦΟΡΑ ΤΥΡΙΑ ΤΡΙΜΜΕΝΑ, λίγη ΦΕΤΑ, μια μεγάλη ΠΙΠΕΡΙΑ ΦΛΩΡΙΝΗΣ ψιλοκομμένη και 2 ΠΡΑΣΙΝΕΣ ΠΙΠΕΡΙΕΣ.
- Όλα τα υπόλοιπα μέχρι το τέλος είναι ίδια διαδικασία.
- Με αυτό το φύλλο μπορείτε να βάλετε ό,τι γέμιση σας αρέσει αρκεί να μην έχει πολλά υγρά και γίνουν λασπωμένα τα φύλλα.