Λαχανοντολμάδες με κιμά αυγολέμονο

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ


Υλικά
1 μεγάλο αφράτο λάχανο
1/2 κιλό κιμά ανάμεικτο
1 φλ. του τσαγιού ρύζι
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Για το αυγολέμονο
2 κρόκους αυγών
χυμός ενός λεμονιού
1 κ.σ. κορν φλάουρ
ζωμό από τους λαχανοντολμάδες

Κόβω το χοντρό κοτσάνι από το λάχανο (κάνω μια βαθιά τρύπα) και το τοποθετώ σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που βράζει, με την τρύπα προς τα κάτω.
Ζεματάω για 10 περίπου λεπτά και τότε χωρίζω τα φύλλα του λάχανου, θα δω ό,τι χωρίζουν πολύ εύκολα.
Τα βάζω σε τρυπητό να στραγγίξουν και μετά σε ένα ταψί για να κρυώσουν.
Τσιγαρίζω το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο.
Βάζω σε λεκανίτσα τον κιμά, το ρύζι, το τσιγαρισμένο κρεμμύδι, άνηθο, μαϊντανό, αλάτι, πιπέρι και 3 κ.σ. ελαιόλαδο και ζυμώνω τα υλικά.
Κόβω το κεντρικό νεύρο από τα λαχανόφυλλα, βάζω 1 κ.σ. από τον κιμά και τυλίγω τους ντολμάδες. Τα μεγάλα φύλλα τα κόβω στη μέση.
Τους τοποθετώ τον έναν δίπλα στον άλλον και σφιχτά, σε πλατιά κατσαρόλα την οποία έχω στρώσει με τα μικρά και σπασμένα λαχανόφυλλα.
Τους καλύπτω με λαχανόφυλλα, ρίχνω από πάνω λίγο αλάτι, λίγο ελαιόλαδο, σκεπάζω με ένα μεγάλο, ρηχό πιάτο και περιχύνω με ζωμό ή ζεστό νερό μόλις που να σκεπάζει το πιάτο.
Ανεβάζω τη θερμοκρασία στο τέρμα και μόλις κοχλάσει το νερό κατεβάζω στη μέση και βράζω με μισοσκεπασμένη κατσαρόλα, για 40 - 45 λεπτά.

Για το αυγολέμονο.
Σουρώνω σε ένα κατσαρολάκι το ζεστό ζουμάκι από τους λαχανοντολμάδες.
Διαλύω το κορν φλάουρ στο χυμό λεμονιού.
Χτυπάω σε ένα μπολ τους κρόκους με ένα πιρούνι, προσθέτω το λεμόνι και λίγο - λίγο το ζωμό από τους λαχανοντολμάδες.
Γυρίζω το  μείγμα στο κατσαρολάκι και βράζω για 2 - 3 λεπτά μέχρι να δέσει.
Το ρίχνω στην κατσαρόλα πάνω από τους λαχανοντολμάδες και κουνάω την κατσαρόλα ή το κρατάω στο κατσαρολάκι και σερβίρω στο πιάτο πάνω από τους λαχανοντολμάδες.

ΛΑΧΑΝΟΝΤΟΛΜΑΔΕΣ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Δημιουργός συνταγής: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ