ΤΟΥΡΤΑ ΝΟΥΤΕΛΑ
Αφράτο παντεσπάνι με πλούσια μους πραλίνας και γκανάς σοκολάτας που λιώνει στο στόμα.
Μια τούρτα που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας!
Για τη μους πραλίνας:
Για το σιρόπι:
Για τη γκανάς σοκολάτας:
Υλικά
Για το παντεσπάνι:- 6 αυγά
- 150 γρ. ζάχαρη
- 150 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + 2 κοφτά κ.γ. μπέικιν πάουντερ, κοσκινισμένα
- 3 κουταλιές της σούπας κακάο
- 1 βανίλια
- 1 πρέζα αλάτι
- 1 πρέζα κανέλα (προαιρετικά)
Για τη μους πραλίνας:
- 2 κονσέρβες φυτική σαντιγί τύπου Morfat
- 1 βαζάκι Νουτέλα (400 γρ.)
- 1 βανίλια
Για το σιρόπι:
- 1 κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα νερό
- 1 βανίλια
- Χυμός από μισό λεμόνι
Για τη γκανάς σοκολάτας:
- 200 γρ. κουβερτούρα, ψιλοκομμένη
- 150 γρ. γάλα εβαπορέ
- 1 κουταλιά της σούπας μαργαρίνη
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι:
Για τη μους πραλίνας:
Για το σιρόπι:
Για τη γκανάς σοκολάτας:
Συναρμολόγηση της τούρτας:
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
- Στρώνουμε μια στρογγυλή αποσπώμενη φόρμα διαμέτρου 26-28 εκ. με λαδόκολλα (χωρίς να τη βουτυρώσουμε).
- Στον κάδο του μίξερ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν και να αφρατέψουν.
- Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα (αν χρησιμοποιούμε) και το κακάο.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι.
- Ανακατεύουμε προσεκτικά με σπάτουλα τα στερεά υλικά στο μείγμα των αυγών, προσέχοντας να μην ξεφουσκώσει το μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα στη φόρμα και ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 20-25 λεπτά, μέχρι το παντεσπάνι να ψηθεί και να πάρει χρυσαφένιο χρώμα.
- Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και το κόβουμε σε 3 ομοιόμορφους δίσκους με ένα πριονωτό μαχαίρι.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τη φυτική σαντιγί για 5 λεπτά, μέχρι να αφρατέψει και να φουσκώσει.
- Προσθέτουμε τη βανίλια και τη Νουτέλα και χτυπάμε ξανά μέχρι να ενωθούν καλά τα υλικά και να έχουμε μια λεία και κρεμώδη μους.
- Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό, τη βανίλια και τον χυμό λεμονιού για 1 λεπτό, μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζάχαρη.
- Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Ζεσταίνουμε το γάλα εβαπορέ μέχρι να φτάσει σε σημείο βρασμού.
- Προσθέτουμε τη σοκολάτα και τη μαργαρίνη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσουν.
- Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε το ανακάτεμα μέχρι να έχουμε μια λεία και γυαλιστερή γκανάς. Το μέλι ρευστοποιει και γυαλίζει τη γκαναζ και της δίνει και μια γλύκα!
- Σε μια πιατέλα, τοποθετούμε ένα τσέρκι διαμέτρου 26-28 εκ.
- Βάζουμε τον πρώτο δίσκο παντεσπάνι και τον σιροπιάζουμε ελαφρώς με ένα πινέλο.
- Απλώνουμε το 1/3 της μους πραλίνας πάνω από το παντεσπάνι.
- Τοποθετούμε τον δεύτερο δίσκο παντεσπάνι, σιροπιάζουμε ξανά και προσθέτουμε το δεύτερο 1/3 της μους.
- Επαναλαμβάνουμε με τον τρίτο δίσκο παντεσπάνι.
- Τοποθετούμε την τούρτα στην κατάψυξη για 1-2 ώρες, μέχρι να μισοπαγώσει.
- Αφαιρούμε το τσέρκι και καλύπτουμε την τούρτα με την υπόλοιπη μους πραλίνας, τόσο στην κορυφή όσο και στα πλαϊνά.
- Επιστρέφουμε την τούρτα στην κατάψυξη για 30 λεπτά.
- Τέλος, περιχύνουμε την τούρτα με τη γκανάς σοκολάτας, καλύπτοντας και τα πλαϊνά της.
- Γαρνίρουμε αν θέλουμε με σαντιγί.
- Αφήνουμε να κρυώσει πριν σερβίρουμε.