ΛΑΧΤΑΡΙΣΤΟ ΤΥΡΟΨΩΜΟ
Υλικά
Για τη ζύμη- 500 - 650 γρ. αλεύρι
- 2 αυγά, κρατάμε ένα κρόκο για άλειμμά
- 200 ml. χλιαρό γάλα ή νερό
- 2 κ.σ. γεμάτα γιαούρτι
- 3 κ.σ. ηλιέλαιο + ηλιέλαιο για άλειμμα
- 30 γρ. βούτυρο + 100 γρ. για άλειμμα
- 1 κ.γ. αλάτι
- 2 κ.γ. ζάχαρη
- 7 γρ. ξηρή μαγιά
Για τη γέμιση
- 300 - 400 γρ. φέτα
Εκτέλεση
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο με το αλάτι.
- Κάνουμε μια λακκούβα και ρίχνουμε τη ζάχαρη, τη μαγιά και τα αυγά χτυπημένα με το γιαούρτι, γάλα και ηλιέλαιο.
- Ζυμώνουμε μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη εύπλαστη, μαλακή και προσθέτουμε τα 30 γρ. μαλακό βούτυρο και συνεχίζουμε το ζύμωμα μέχρι να το πάρει όλο.
- Σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε για μισή ώρα να φουσκώσει.
- Μετά αδειάζουμε πάνω σε αλευρωμένο πάγκο, ζυμώνουμε ελαφρώς και χωρίζουμε σε 6 κομμάτια.
- Κάνουμε μπάλες, αφήνουμε για 5 λεπτά και ανοίγουμε φύλλα με καλά λαδωμένα χέρια στο μέγεθος του ταψιού.
- Αλείφουμε με μαλακό βούτυρο και τοποθετούμε πάνω σε λαδόκολλα.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένη φέτα με τα χέρια.
- Συνεχίζουμε με τον ίδιο τρόπο και τα υπόλοιπα 5 φύλλα.
- Στο τελευταίο δεν βάζουμε φέτα μόνο βούτυρο.
- Έτσι έχουμε βάλει όλα τα 6 φύλλα το ένα πάνω στο άλλο.
- Κόβουμε σέ 7 λωρίδες και τα στρίβουμε όπως δείχνει η φωτογραφία.
- Μεταφέρουμε με την λαδόκολλα σε ταψί 27 εκ.
- Αλείφουμε με χτυπημένο κρόκο αυγού με μια κ.σ. γάλα και λίγο λάδι, πασπαλίζουμε με σουσάμι και αφήνουμε να φουσκώσει μέχρι να γεμίσει το ταψί όπως δείχνει η φωτογραφία.
- Ψήνουμε σε προθερμασμενο φούρνο, στους 170 - 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά χωρίς να ανοίγουμε το φούρνο, ανάλογα πάντα από το φούρνο.
- Στο δικό μου φούρνο μου πήρε 45 λεπτά στους 170 βαθμούς με αντίσταση.