ΑΦΡΑΤΟ ΚΕΙΚ ΒΑΝΙΛΙΑ - ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Υλικά
- 500 γρ. Φαρίνα (το κοσκινίζω το αλεύρι, βγαίνει πιο αφράτο) ,
- 360 γρ. κρυσταλλική ζάχαρη,
- 250 γρ. βούτυρο ή Βιτάμ πλάκα,
- 125 μλ γάλα φρέσκο,
- 125 μλ χυμό πορτοκάλι
- 5 αβγά χωρισμένα,
- 2 βανιλέτες ,
- ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- και μια πρέζα αλάτι...
Εκτέλεση
(ΟΛΑ ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ ΔΩΜΑΤΙΟΥ)
- Χτυπάω το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να λιώσει.
- Προσθέτω έναν - έναν τους κρόκους από τα αβγά (τα ασπράδια τα χτυπάω σε μαρέγκα και τα προσθέτω στο τέλος με πολύ απαλές κινήσεις με τη σπάτουλα).
- Ρίχνω τη βανιλέτα, το ξύσμα και προσθέτω εναλλάξ φαρίνα με γάλα και χυμό πορτοκάλι, και τέλος τη μαρέγκα..
- Βουτυρώνω και αλευρώνω παρά πολύ καλά το ταψάκι μου, ρίχνω το μείγμα και ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις στην τελευταία σχάρα.
- (εγώ έχω βάλει κι ένα κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι σε σκόνη, μου αρέσει πολύ το άρωμα).