Πεντανόστιμη τραγανή τυρόπιτα κουρού ολικής άλεσης με γραβιέρα και φέτα



ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΗ ΤΡΑΓΑΝΗ ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΚΟΥΡΟΥ ΟΛΙΚΗΣ ΑΛΕΣΗΣ ΜΕ ΓΡΑΒΙΕΡΑ ΚΑΙ ΦΕΤΑ

Η τυρόπιτα κουρού είναι μία ξεχωριστή κατηγορία τυρόπιτας, που τη λατρεύουν όλοι, μικροί και μεγάλοι.
Η κουρού, ωστόσο, μπορεί να μαγειρευτεί σε διάφορες παραλλαγές, μία από τις οποίες είναι και αυτή η ολικής άλεσης με φέτα που λιώνει στο στόμα.

Υλικά
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
300 γρ. αλεύρι ολικής άλεσης
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
½ κ.γ. αλάτι
120 γρ. βούτυρο λιωμένο
120 ml ελαιόλαδο
1 αυγό
200 γρ. γιαούρτι
σουσάμι για γαρνίρισμα
βρώμη για γαρνίρισμα
ηλιόσποροι για γαρνίρισμα
1 αυγό για επάλειψη

Για τη γέμιση:
400 γρ. φέτα
2 αυγά
100 γρ. γραβιέρα τριμμένη
½ κ.γ. πιπέρι
90 ml φρέσκο γάλα

Εκτέλεση
Για τη ζύμη σε ένα μπολ ενώνω το λιωμένο βούτυρο με το ελαιόλαδο και το αλάτι.
Προσθέτω το αυγό και το γιαούρτι ενσωματώνοντας τα στο μείγμα.
Τέλος ρίχνω σταδιακά τα άλευρα με το μπείκιν πάουντερ, ζυμώνω καλά.
Βάζω τη ζύμη στο ψυγείο για 30 λεπτά.
Για τη γέμιση σε ένα μπολ χτυπάω τα αυγά να αφρατέψουν.
Θρυμματίζω μέσα τους τη φέτα, προσθέτω την τριμμένη γραβιέρα, το πιπέρι και το γάλα ανακατεύοντας καλά.
Χωρίζω το φύλλο στα δύο και ανοίγω με τον πλάστη σε αλευρωμένη επιφάνεια το ένα μέρος.
Αλείφω ένα ταψί 30 x 27 εκ με βούτυρο και μεταφέρω σε αυτό το φύλλο.
Απλώνω πάνω του τη γέμιση και ισιώνω την επιφάνεια με τη ράχη του κουταλιού.
Ανοίγω το δεύτερο φύλλο, το βάζω από πάνω και πιέζω τις άκρες να κολλήσουν καλά.
Χτυπάω το αυγό με 1 ΚΣ νερό, αλείφω με αυτό το φύλλο και πασπαλίζω με σουσάμι, βρόμη και ηλιόσπορο.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην κατώτερη σχάρα για 60 λεπτά.
Βγάζω από το φούρνο, αφήνω να κρυώσει 5 λεπτά, κόβω σε κομμάτια και σερβίρω.


Credits:
Δώρα Χατζηγρηγοριου
Συνταγές της Μαμάς
Πεντανόστιμη τραγανή τυρόπιτα κουρού ολικής άλεσης με γραβιέρα και φέτα