ΧΤΑΠΟΔΙ ΣΤΙΦΑΔΟ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ BABY ΚΑΙ ΚΡΕΜΜΥΔΑΚΙΑ
Ένα κλασικό, ελληνικό πιάτο που λιώνει στο στόμα. Οι αρωματικές νότες από το κρασί, το ξύδι και τα μπαχαρικά σε συνδυασμό με τη γλύκα του μελιού και της ντομάτας δίνουν στο φαγητό αυτό μια υπέροχη γεύση που δεν μπορείς να αντισταθείς.
Υλικά:
- 1 μεγάλο χταπόδι (το δικό μου ήταν τουλάχιστον 1900γρ)
- 1/2 κρασοπότηρο λευκό κρασί
- 1/2 κρασοπότηρο ξύδι
- 2-3 φύλλα δάφνης
- 3-4 κόκκους μπαχάρι
- 3 σκελίδες σκόρδο, ολόκληρες
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- Λίγο νερό
- 500 γρ. πατάτες baby
- 20-25 κρεμμυδάκια στιφάδου, ελαφρώς χαρακωμένα
- 2 κουταλιές σούπας βαλσάμικο ξύδι
- 1 κουταλιά σούπας μέλι
- 3 κουταλιές σούπας ελαιόλαδο
- 2 ντομάτες, τριμμένες
- 1 κουταλιά σούπας πελτέ ντομάτας
- Αλάτι και πιπέρι, κατά προτίμηση
Εκτέλεση:
- Βράζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με το κρασί, το ξύδι, τα φύλλα δάφνης, το μπαχάρι, τις ολόκληρες σκελίδες σκόρδο και λίγο νερό.
- Το αφήνουμε να βράσει για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει, αλλά να είναι ακόμα μισοβρασμένο. Ο χρόνος μπορεί να ποικίλλει ανάλογα με το μέγεθος του χταποδιού.
- Μόλις το χταπόδι είναι έτοιμο, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και το μεταφέρουμε σε μια γάστρα μαζί με τα φύλλα δάφνης και το μπαχάρι που του είχαμε βάλει.
- Το κόβουμε σε πλοκάμια.
- Προσθέτουμε στη γάστρα τις πατάτες baby, τα χαρακωμένα κρεμμυδάκια, το ψιλοκομμένο σκόρδο, το βαλσάμικο, το μέλι και το ελαιόλαδο.
- Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες, τον πελτέ ντομάτας και αλατοπιπερώνουμε κατά προτίμηση.
- Σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230°C με αντιστάσεις, μέχρι το χταπόδι και τα λαχανικά να μελώσουν και να δέσουν οι γεύσεις, περίπου 1-1,5 ώρα.
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!