ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ
Χρειαζόμαστε
300 γρ. γίγαντες που τους εχουμε μουλιασει τουλάχιστον 12 ώρες
3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 κρεμμύδι ολόκληρο
2 σκελίδες σκόρδου ψιλοκομμένες
1 πιπεριά Φλωρίνης
1 ποτήρι λευκό κρασί
λίγο σέλινο ψιλοκομμένο
μαϊντανό ψιλοκομμένο
5 - 6 κ.σ. ελαιόλαδο
5 μελιτζάνες τσακώνικες, κομμένες σε φέτες
2 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
λίγη ζάχαρη
θυμάρι
αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βράζουμε τους γίγαντες σε άφθονο νερό μέχρι να μαλακώσουν χωρίς να διαλυθούν, μαζί με το ολόκληρο κρεμμύδι και τους αλατίζουμε στο τέλος του βρασμού.
Εν τω μεταξύ κόβουμε σε φέτες τις μελιτζάνες, ρίχνουμε ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε, τις βάζουμε λίγη ρίγανη και τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς Κελσίου και από τις δυο πλευρές.
Στραγγίζουμε τους γίγαντες και κρατάμε το ζωμό τους.
Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, την πιπεριά κομμένη σε ροδέλες, το σέλινο και τον μαϊντανό.
Μόλις μαλακώσουν τα λαχανικά προσθέτουμε τους γίγαντες, ανακατεύουμε προσεχτικά, σβήνουμε με το κρασί και την ντομάτα και προσθέτουμε λίγο αλάτι, ρίγανη και λίγη ζάχαρη.
Μεταφέρουμε το φαγητό σε ταψί, ρίχνουμε ζωμό από τους γίγαντες και το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Όταν ξεροψηθούν τότε βάζουμε τις μελιτζάνες, τις σπρώχνουμε προς τον πάτο του ταψιού και το ψήνουμε για άλλα 10 λεπτά.
Σερβίρουμε με μαϊντανό ψιλοκομμένο.