ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΟ ΜΟΣΧΑΡΑΚΙ ΓΙΟΥΒΕΤΣΙ
Υλικά
Για το κοκκινιστό:
- 1 κιλό μοσχάρι, κομμένο σε μικρά κομμάτια
- ¼ φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. φρέσκο βούτυρο
- 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 1 μικρό καρότο, κομμένο σε ροδέλες
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1 φλ. τσαγιού σπιτική σάλτσα ντομάτας ή πουμαρό
- 1 κύβο λαχανικών (σπιτικό ή με λιγότερο αλάτι)
- αλάτι
- πιπέρι
- μια πρέζα ζάχαρη
- λίγο θυμάρι
- λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
- 1 φύλλο δάφνης
- 1 αποξηραμένη γλυκοκαυτερή πιπερίτσα
Για το κριθαράκι:
- 1 πακέτο κριθαράκι μέτριο
- λίγο ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Πλένουμε το κρέας και το στεγνώνουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε δυνατή φωτιά στη χύτρα και σοτάρουμε το μοσχαράκι μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές.
- Αφαιρούμε το κρέας και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Στο ίδιο λάδι, σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
- Προσθέτουμε τον πελτέ ντομάτας και τον τρίβουμε στον πάτο της χύτρας για να αναδείξουμε τα αρώματά του.
- Ξαναβάζουμε το μοσχάρι στη χύτρα και προσθέτουμε το καρότο, την ντομάτα και τα υπόλοιπα υλικά (εκτός από το αλάτι).
- Προσθέτουμε 1 λίτρο ζεστό νερό, κλείνουμε τη χύτρα και βράζουμε για 20 λεπτά (ο χρόνος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το μέγεθος των κομματιών του κρέατος).
- Σε πυρέξ, τσιγαρίζουμε το κριθαράκι με λίγο ελαιόλαδο.
- Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της χύτρας στο πυρέξ με το κριθαράκι, προσθέτουμε λίγο αλάτι, ανακατεύουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C για 15 λεπτά.
- Στο δεκάλεπτο ανακατεύουμε το κριθαράκι και ελέγχουμε τα υγρά του φαγητού. Αν χρειάζεται, προσθέτουμε λίγο βραστό νερό.
- Μόλις περάσουν τα 15 λεπτά, πασπαλίζουμε με λίγο τριμμένο τυρί (εγώ σήμερα έριξα φέτα), σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το πυρέξ μέσα για ακόμα 5 λεπτά.
- Σερβίρουμε το φαγητό ζεστό και το απολαμβάνουμε με όλη την οικογένεια!
Δημιουργός συνταγής: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Ακολουθήστε μας στο Google News!