ΦΑΝΑΡΑΚΙΑ (ΜΥΖΗΘΡΟΠΙΤΕΣ ΜΕ ΓΛΥΚΙΑ ΓΕΜΙΣΗ)
Υλικά για το Φύλλο
1 ποτήρι χλιαρό νερό
1 ποτήρι γάλα
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
3 κ.σ ζάχαρη
2 ασπράδια
1 ποτήρι λάδι ελαφρύ
6,5 - 7 ποτήρια αλεύρι δυνατό
3 κ.σ ζάχαρη
2 ασπράδια
1 ποτήρι λάδι ελαφρύ
6,5 - 7 ποτήρια αλεύρι δυνατό
1 κ.γ αλάτι
Υλικά για τη Γέμιση
1/2 κιλό ανθότυρο, λιωμένο με πιρούνι
1/2 κιλό γιαούρτι, όχι επιδόρπιο γιαουρτιού... έχει διαφορά
100 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. κανέλα
λίγη κοπανισμένη μαστίχα
στη μύτη του κουταλιού γαρύφαλλο
στη μύτη του κουταλιού γαρύφαλλο
Αναμειγνύουμε όλα τα υλικά μαζί
Εκτέλεση
Σε ένα βαθύ σκεύος βάζουμε το νερό και το γάλα και διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά.
Κατόπιν πασπαλίζουμε από πάνω σε όλη την επιφάνεια ένα ποτήρι αλεύρι.
Δεν αναμειγνύουμε.
Όταν φανούν φουσκάλες πάνω στην επιφάνεια έχει ενεργοποιηθεί η μαγιά. Χρειάζεται ένα τέταρτο περίπου.
Προσθέτουμε τα ασπράδια χτυπημένα και το λάδι και αναμειγνύουμε καλά.
Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι κοσκινισμένο και το αλάτι και ζυμώνουμε καλά για ένα τέταρτο περίπου.
Ρίχνουμε δυο σταγόνες λάδι στην επιφάνεια της ζύμης, τυλίγουμε με μεμβράνη, σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί η ζύμη μας για μια ώρα τουλάχιστον σε ζεστό περιβάλλον.
Κατόπιν όταν είναι έτοιμη η ζύμη την πλάθουμε στο πάγκο εργασίας μας σε ένα χοντρό μπαστούνι.
Το κόβουμε σε δυο μέρη κατά πλάτος όπως το κοιτάζουμε φροντίζοντας το ένα μέρος να είναι μεγαλύτερο απ το άλλο (χωρίζουμε δηλαδή σε δυο μικρότερα μπαστούνια όπου το ένα είναι λεπτότερο από το άλλο).
Τώρα έχουμε 2 μπαστούνια.
Έτσι όπως τα βλέπουμε κόβουμε και τα δυο ταυτόχρονα κατά μήκος τον ίδιο αριθμό κομματιών... έτσι έχουμε ζευγάρια από κομμάτια ένα μικρό και ένα μεγαλύτερο.
Χωρίς να έχουμε αλλάξει τη σειρά πλάθουμε μπαλάκια.
Τα σκεπάζουμε με πετσέτα και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν για μισή ώρα.
Παίρνουμε ένα μπαλάκι μικρό και ένα μεγαλύτερο και ανοίγουμε φύλλο με τα χέρια μας (προτιμώ μικρό πλάστη εγώ, γιατί με τα χέρια δεν τα καταφέρνω).
Πάνω στο μεγαλύτερο φυλλαράκι βάζουμε μια κουταλιά σούπας γέμιση και σκεπάζουμε με το μικρότερο.
Κλείνουμε καλά γύρω γύρω φέρνοντας την κάτω άκρη στην πάνω άκρη του φύλλου. Κολλάει καλύτερα αν περάσουμε την άκρη του κάτω φύλλου με ασπράδι.
Μεταφέρουμε το φαναράκι μας σε ταψί που έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί.
Όταν γεμίσει το ταψί το σκεπάζουμε και πάλι με πετσέτα και το αφήνουμε να ξεκουραστεί άλλη μισή ώρα.
Όταν φουσκώσουν περνάμε με κροκάδι (τα δυο κροκάδια από τα αυγά μας) διαλυμένο με λίγο νεράκι όλα τα φαναράκια μας.
Προαιρετικά πασπαλίζουμε με σουσάμια.
Ψήνουμε για μισή ώρα στον αέρα, τα πρώτα δέκα λεπτά στους 180 βαθμούς και μετά μειώνουμε τη θερμοκρασία στους 170 βαθμούς.
Αφήνουμε να κρυώσουν και φυλάσσουμε σε σκεύος σκεπασμένο.
Το φύλλο γίνεται αφρός και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμα με γέμιση μήλο, κολοκύθα γλυκιά όπως και με γέμιση φέτα - γιαουρτιού αλμυρή ή μιξ τυριών.