ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΪΦΙ
Αγαπημένο γλυκό, με πλούσια γεύση και υπέροχη υφή. Η βάση από κανταΐφι, σε συνδυασμό με τη βελούδινη κρέμα και τη δροσερή σαντιγί, το καθιστούν ακαταμάχητο.
Γίνεται ανάρπαστο και εξαφανίζεται σε χρόνο μηδέν!
Υλικά
Για το κανταΐφι
- 450 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 150 γρ. φρέσκο βούτυρο (λιωμένο)
Για το σιρόπι
- 3 ποτήρια ζάχαρη
- 2 ποτήρια νερό
- Φλούδες από λεμόνι
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
Για την κρέμα
- 1 λίτρο γάλα
- 150 γρ. ζάχαρη
- 1 κάψουλα βανίλια
- 6 κρόκοι αυγών
- 100 γρ. ζάχαρη
- 100 γρ. γάλα
- 150 γρ. κορν φλάουρ
- 150 γρ. φρέσκο βούτυρο (κρύο)
Για τη σαντιγί και τη διακόσμηση
- 1 φάκελος Γκαρνί
- Φιστίκι Αιγίνης (ψιλοκομμένο)
- Αποξηραμένη παπάγια (προαιρετικά)
Εκτέλεση
Για το κανταΐφι
Για το σιρόπι
Για την κρέμα
Για τη σαντιγί και τη διακόσμηση
- Απλώνουμε το φύλλο κανταΐφι σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί, φροντίζοντας να το ξεμπερδέψουμε καλά.
- Ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά.
- Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τις φλούδες λεμονιού για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Μόλις το κανταΐφι ψηθεί, το σιροπιάζουμε καυτό με το κρύο σιρόπι.
- Το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι όλη τη νύχτα.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, προσέχοντας να μη καεί το μείγμα.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τους κρόκους αυγών με τα 100 γρ. ζάχαρη και το γάλα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
- Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το καυτό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει το αυγό (όπως κάνουμε με το αυγολέμονο).
- Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το βάζουμε ξανά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί πλήρως στην κρέμα.
- Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από το σιροπιασμένο κανταΐφι και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για 4-5 ώρες. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην ξεραθεί.
- Χτυπάμε τη φυτική κρέμα γκαρνί σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου.
- Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα και διακοσμούμε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης και κομματάκια αποξηραμένης παπάγιας, αν θέλουμε.
Ακολουθήστε μας στο Google News!