Εκμέκ Κανταΐφι

Ακαταμάχητο Εκμέκ Κανταΐφι με βελούδινη κρέμα και πλούσια σαντιγί.

ΕΚΜΕΚ ΚΑΝΤΑΪΦΙ


Αγαπημένο γλυκό, με πλούσια γεύση και υπέροχη υφή. Η βάση από κανταΐφι, σε συνδυασμό με τη βελούδινη κρέμα και τη δροσερή σαντιγί, το καθιστούν ακαταμάχητο. 
Γίνεται ανάρπαστο και εξαφανίζεται σε χρόνο μηδέν!

Υλικά 

Για το κανταΐφι
  • 450 γρ. φύλλο κανταΐφι
  • 150 γρ. φρέσκο βούτυρο (λιωμένο)

Για το σιρόπι
  • 3 ποτήρια ζάχαρη
  • 2 ποτήρια νερό
  • Φλούδες από λεμόνι
  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού

Για την κρέμα
  • 1 λίτρο γάλα
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 1 κάψουλα βανίλια
  • 6 κρόκοι αυγών
  • 100 γρ. ζάχαρη
  • 100 γρ. γάλα
  • 150 γρ. κορν φλάουρ
  • 150 γρ. φρέσκο βούτυρο (κρύο)

Για τη σαντιγί και τη διακόσμηση
  • 1 φάκελος Γκαρνί
  • Φιστίκι Αιγίνης (ψιλοκομμένο)
  • Αποξηραμένη παπάγια (προαιρετικά)


Εκτέλεση 

Για το κανταΐφι
  1. Απλώνουμε το φύλλο κανταΐφι σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί, φροντίζοντας να το ξεμπερδέψουμε καλά.
  2. Ραντίζουμε με το λιωμένο βούτυρο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα ή μέχρι να ροδίσει καλά.

Για το σιρόπι
  1. Σε μια κατσαρόλα, βράζουμε τη ζάχαρη με το νερό και τις φλούδες λεμονιού για 3-4 λεπτά.
  2. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
  3. Μόλις το κανταΐφι ψηθεί, το σιροπιάζουμε καυτό με το κρύο σιρόπι.
  4. Το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι όλη τη νύχτα.

Για την κρέμα
  1. Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το γάλα, τη ζάχαρη και τη βανίλια σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς, προσέχοντας να μη καεί το μείγμα.
  2. Σε ένα μπολ, χτυπάμε με τον αυγοδάρτη τους κρόκους αυγών με τα 100 γρ. ζάχαρη και το γάλα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. 
  3. Προσθέτουμε το κορν φλάουρ και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  4. Προσθέτουμε σιγά-σιγά το καυτό γάλα στο μείγμα των αυγών, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην κόψει το αυγό (όπως κάνουμε με το αυγολέμονο).
  5. Επιστρέφουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και το βάζουμε ξανά σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
  6. Αποσύρουμε την κρέμα από τη φωτιά και προσθέτουμε το κρύο βούτυρο, ανακατεύοντας μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί πλήρως στην κρέμα.
  7. Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από το σιροπιασμένο κανταΐφι και την αφήνουμε να κρυώσει στο ψυγείο για 4-5 ώρες. Σκεπάζουμε την κρέμα με μεμβράνη για να μην ξεραθεί.

Για τη σαντιγί και τη διακόσμηση
  1. Χτυπάμε τη φυτική κρέμα γκαρνί σύμφωνα με τις οδηγίες του φακέλου.
  2. Απλώνουμε τη σαντιγί πάνω από την κρέμα και διακοσμούμε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης και κομματάκια αποξηραμένης παπάγιας, αν θέλουμε.

Ακαταμάχητο Εκμέκ Κανταΐφι με βελούδινη κρέμα και πλούσια σαντιγί.Ακαταμάχητο Εκμέκ Κανταΐφι με βελούδινη κρέμα και πλούσια σαντιγί.

Δημιουργός συνταγής: Έλλη Παπαριστείδη

Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget