ΣΑΜΣΑΔΕΣ
Παραδοσιακό γλυκό !!!
Κοβουμε το ζυμαρι μας σε 8 μερη και ανοιγουμε 8 φυλλα σε μεγεθος πιατου της παστας.
Για το φύλλο
5 κουπες αλευρι για φύλλο
2 κουπες νερο
μια τσιμπια αλατι
2 κ.σ λαδι.
Κοσκινιζουμε το αλευρι.
5 κουπες αλευρι για φύλλο
2 κουπες νερο
μια τσιμπια αλατι
2 κ.σ λαδι.
Κοσκινιζουμε το αλευρι.
Προσθετουμε το αλατι και αναμιγνυουμε να παει παντου.
Κανουμε ενα λακουβακι στο μεσον και ριχνουμε το λαδι και το νερο.
Ζυμωνουμε πολυ καλα να γινει μια λεια και λαμπερη ζυμη.
Βαζουμε σε σακουλακι τροφιμων, σκεπαζουμε με πετσετα και αφηνουμε να ξεκουραστει για μια ωρα.
Σιροπι
5 κουπες ζαχαρη
4 κουπες νερο
λιγο χυμο λεμονιου
Βραζουμε για 8 λεπτα απο τη στιγμη που αρχιζει ο βρασμος, σε δυνατη φωτια.
Σιροπι
5 κουπες ζαχαρη
4 κουπες νερο
λιγο χυμο λεμονιου
Βραζουμε για 8 λεπτα απο τη στιγμη που αρχιζει ο βρασμος, σε δυνατη φωτια.
Στο τελος προσθετουμε το χυμο λεμονιου και 2 φυλλα μοσχολουλουδο.
Αποσυρουμε και αφηνουμε να κρυωσει.
Γεμιση
250 γραμ. ξηροι καρποι (αμυγδαλα, καρυδια, φυστικια Αιγινης... ό,τι εχουμε!)
2 κουταλιες ζαχαρη
λιγο μοσχοκαρυδο
2 - 3 δακρυα μαστιχας
λιγη πιπεροριζα, στη μυτη του κουταλιου
ξυσμα λεμονιου
Θα χρειαστουμε και 100 γρ. βουτυρο αγνο εξαιρετικης ποιοτητας αναμεμυγμενο με 150 γρ. ελαιολαδο εξτρα παρθενο για την επαλειψη των φυλλων.
Γεμιση
250 γραμ. ξηροι καρποι (αμυγδαλα, καρυδια, φυστικια Αιγινης... ό,τι εχουμε!)
2 κουταλιες ζαχαρη
λιγο μοσχοκαρυδο
2 - 3 δακρυα μαστιχας
λιγη πιπεροριζα, στη μυτη του κουταλιου
ξυσμα λεμονιου
Θα χρειαστουμε και 100 γρ. βουτυρο αγνο εξαιρετικης ποιοτητας αναμεμυγμενο με 150 γρ. ελαιολαδο εξτρα παρθενο για την επαλειψη των φυλλων.
Κοβουμε το ζυμαρι μας σε 8 μερη και ανοιγουμε 8 φυλλα σε μεγεθος πιατου της παστας.
Στο ενδιαμεσο πασπαλιζουμε νισεστε.
Τα σκεπαζουμε.
Ανοιγουμε το πρωτο φυλλο με νισεστε.
Με το βουρτσακι μας πασπαλιζουμε αραια με βουτυρολαδο.
Βαζουμε σε ολο το φυλλο απ την γεμιση, κλεινουμε από την ακρη γυρω - γυρω το φυλλο να μη φυγει η γεμιση και ρολαρουμε.
Συνεχιζουμε το ιδιο με τα υπολοιπα.
Ιδανικα τοποθετουμε σε καλα λαδωμένο μακροστενο ταψι.
Κανουμε καλη επάλειψη με το βουτυρολαδο απο πανω ολα τα φύλλα μας.
Κοβουμε με μαχαιρι ανα 3 - 4 δαχτυλα.
Ψηνουμε στους 170 βαθμους μεχρι να ροδισουν, περιπου 20 - 30 λεπτα αναλογα το φουρνο μας.
Σιροπιαζουμε αμεσως το γλυκο μας με το κρυο σιροπι.
Το αφηνουμε στο ταψι να απορροφηθει.
Γινεται και με ετοιμο φυλλο κρουστας του εμποριου.
Φυλλο - λαδωμα - γεμιση. Στα 6 - 7 φυλλα ρολαρισμα.
Για την ιστορια... παραδοσιακό γλυκισμα που εφτιαχναν με ό,τι περισευε απο τον μπακλαβα.
Γινεται και με ετοιμο φυλλο κρουστας του εμποριου.
Φυλλο - λαδωμα - γεμιση. Στα 6 - 7 φυλλα ρολαρισμα.
Για την ιστορια... παραδοσιακό γλυκισμα που εφτιαχναν με ό,τι περισευε απο τον μπακλαβα.
Πολλες νοικοκυρες το εφτιαχναν μονο με ψημενο και αλεσμενο σουσαμι εξ ου και το ονομα του!!
Credits:
Maria Xatzhstamatioy
Credits:
Maria Xatzhstamatioy