ΤΡΑΓΑΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ
Υλικά
250 γρ. βούτυρο άσπρο ανάλατο ή μαργαρίνη (έβαλα μαργαρίνη)
100 γρ. λάδι ελαφρύ
2 ασπράδια αυγών
1 κ.γ. αλάτι
2 κ.γ. ζάχαρη
1 κ.γ. ξύδι
Ξύσμα από 1 λάιμ ή 1 λεμόνι
400 - 450 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Κρόκο για το άλειμμα
λίγο σουσάμι άσπρο και μαύρο, αν μας αρέσει
Εκτέλεση
Με μαρίζ αναμειγνύουμε το βούτυρο ή τη μαργαρίνη με το λάδι.
Ρίχνουμε τα ασπράδια με το αλάτι, το ξύδι, τη ζάχαρη, το ξύσμα λάιμ ή λεμονιού και το αλεύρι σταδιακά.
Μετά τα 400 γρ. αλεύρι το ρίχνουμε κουταλιά - κουταλιά ώστε να μη γίνει πολύ σφιχτή η ζύμη μας.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε τέσσερα μέρη.
Στον πάγκο εργασίας μας πλάθουμε τέσσερα ρολάκια με απαλές κινήσεις.
Πλατύνουμε ελαφρά με τα δάχτυλά μας από πάνω.
Αλείφουμε με κρόκο.
Περνάμε με χτένα ζαχαροπλαστικής αν θέλουμε για το σχέδιο.
Πασπαλίζουμε με σουσάμι άσπρο και μαύρο.
Κόβουμε με οδοντωτό κόφτη αν έχουμε, αλλιώς με σπάτουλα ανά δυο δάχτυλα.
Μεταφέρουμε σε ταψί που έχουμε αντικολλητικό χαρτί.
Για ιδανική μεταφορά και τοποθέτηση χρησιμοποιούμε σπάτουλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα, στους 170 βαθμούς για μισή ώρα.
Πάντα ελέγχουμε το ψήσιμο στο δικό μας φούρνο. Μέχρι να πάρουν χρώμα, δεν τα παραψήνουμε.
Γίνονται πολύ τραγανά που σκορπάνε με την πρώτη μπουκιά και με λίγα υλικά!
Credits:
Maria Xatzhstamatioy
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Τραγανά κουλουράκια