Παστίτσιο με υπέροχη μπεσαμέλ και ένα μυστικό για υπέροχο χρώμα!

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ


Το λατρεμένο μας φαγητό με ένα μυστικό για υπέροχο χρώμα!!
Ποιο είναι αυτό;; Αφού στρώσουμε τη μπεσαμέλ αλείφουμε από πάνω 1 αυγό χτυπημένο!


Υλικά

Για τον κιμά
  • 2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
  • 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 2 κοφτά κ.γ. αλάτι
  • λίγο πιπέρι
  • 2 μέτριες ψιλοκομμένες ντομάτες
  • ελάχιστη ζάχαρη
  • ρίγανη
  • 1 σπιτικό κύβο λαχανικών ή έναν κύβο λαχανικών κνορ με λιγότερο αλάτι
  • 2 ασπράδια αυγών

Για τα μακαρόνια
  • 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
  • 2 κ.σ. Φυτίνη
  • 100 γρ. μαλακή φέτα, τριμμένη με το χέρι

Για το παστίτσιο
  • σάλτσα μπεσαμέλ
  • φρυγανιά τριμμένη
  • 100 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο τριμμένο
  • 1 αυγό, χτυπημένο με λίγο νεράκι
  • κομματάκια Φυτίνης


Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι.
  2. Προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι και πιπέρι και τσιγαρίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και γίνει σπυρωτός.
  3. Προσθέτουμε 1 ποτηράκι νερό, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και τον κύβο.
  4. Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 40 λεπτά περίπου μέχρι να πιει τα υγρά του.
  5. Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ασπράδια ελαφρά χτυπημένα.
  6. Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια 2 λεπτά λιγότερο απ' όσο γράφει η συσκευασία τους.
  7. Στραγγίζουμε, ρίχνουμε τη Φυτίνη λιωμένη και τη φέτα και ανακατεύουμε.
  8. Αλείφουμε το ταψί μου με βούτυρο και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
  9. Απλώνουμε τα μισά μακαρόνια στο ταψί, από πάνω στρώνουμε τον κιμά, πασπαλίζουμε με 100 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο τριμμένο και στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια.
  10. Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ, την ισιώνουμε, αλείφουμε ελαφρά με το αυγό αραιωμένο με λίγο νεράκι και αν θέλουμε βάζουμε λίγα κομματάκια Φυτίνης διάσπαρτα.
  11. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 - 180 βαθμούς, πάνω - κάτω αντιστάσεις, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
  12. Το ταψί μια θέση πάνω από τη μέση!


ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ (1 δόση)*


Υλικά

  • 7 κ.σ. αλεύρι 
  • 5 κ.σ. βούτυρο
  • 1 λίτρο γάλα ζεστό
  • πιπέρι άσπρο
  • αλάτι 
  • μοσχοκάρυδο
  • 2 κρόκους αυγών


Εκτέλεση

  1. Σε μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ψηθεί λιγάκι και να αλλάξει χρώμα.
  3. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο ζεστό γάλα ανακατεύοντας ώστε να διαλυθεί το αλεύρι και στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα σιγά-σιγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
  4. Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά.
  5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι άσπρο, μοσχοκάρυδο και τους κρόκους και ανακατεύουμε.
  6. Αν θέλω προσθέτουμε και λίγο τριμμένο τυράκι.

* Επειδή μας αρέσει η μπεσαμέλ κάνω μιάμιση ή και διπλή δόση!!

ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ

Δημιουργός συνταγής: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Ακολουθήστε μας στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget