ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ ΜΕ ΥΠΕΡΟΧΗ ΜΠΕΣΑΜΕΛ
Το λατρεμένο μας φαγητό με ένα μυστικό για υπέροχο χρώμα!!
Ποιο είναι αυτό;; Αφού στρώσουμε τη μπεσαμέλ αλείφουμε από πάνω 1 αυγό χτυπημένο!
Υλικά
Για τον κιμά- 2 γεμάτες κ.σ. βούτυρο
- 1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
- 2 κοφτά κ.γ. αλάτι
- λίγο πιπέρι
- 2 μέτριες ψιλοκομμένες ντομάτες
- ελάχιστη ζάχαρη
- ρίγανη
- 1 σπιτικό κύβο λαχανικών ή έναν κύβο λαχανικών κνορ με λιγότερο αλάτι
- 2 ασπράδια αυγών
Για τα μακαρόνια
- 1 πακέτο μακαρόνια για παστίτσιο
- 2 κ.σ. Φυτίνη
- 100 γρ. μαλακή φέτα, τριμμένη με το χέρι
Για το παστίτσιο
- σάλτσα μπεσαμέλ
- φρυγανιά τριμμένη
- 100 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο τριμμένο
- 1 αυγό, χτυπημένο με λίγο νεράκι
- κομματάκια Φυτίνης
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι.
- Προσθέτουμε τον κιμά, αλάτι και πιπέρι και τσιγαρίζουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς και γίνει σπυρωτός.
- Προσθέτουμε 1 ποτηράκι νερό, τις ντομάτες, τη ζάχαρη, τη ρίγανη και τον κύβο.
- Σκεπάζουμε και αφήνουμε να σιγοβράσει για 40 λεπτά περίπου μέχρι να πιει τα υγρά του.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα ασπράδια ελαφρά χτυπημένα.
- Σε αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια 2 λεπτά λιγότερο απ' όσο γράφει η συσκευασία τους.
- Στραγγίζουμε, ρίχνουμε τη Φυτίνη λιωμένη και τη φέτα και ανακατεύουμε.
- Αλείφουμε το ταψί μου με βούτυρο και πασπαλίζουμε με τριμμένη φρυγανιά.
- Απλώνουμε τα μισά μακαρόνια στο ταψί, από πάνω στρώνουμε τον κιμά, πασπαλίζουμε με 100 γρ. γραβιέρα ή ρεγκάτο τριμμένο και στρώνουμε τα υπόλοιπα μακαρόνια.
- Ρίχνουμε τη μπεσαμέλ, την ισιώνουμε, αλείφουμε ελαφρά με το αυγό αραιωμένο με λίγο νεράκι και αν θέλουμε βάζουμε λίγα κομματάκια Φυτίνης διάσπαρτα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 - 180 βαθμούς, πάνω - κάτω αντιστάσεις, μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
- Το ταψί μια θέση πάνω από τη μέση!
ΣΑΛΤΣΑ ΜΠΕΣΑΜΕΛ (1 δόση)*
Υλικά
- 7 κ.σ. αλεύρι
- 5 κ.σ. βούτυρο
- 1 λίτρο γάλα ζεστό
- πιπέρι άσπρο
- αλάτι
- μοσχοκάρυδο
- 2 κρόκους αυγών
Εκτέλεση
- Σε μικρή κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε να ψηθεί λιγάκι και να αλλάξει χρώμα.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε λίγο ζεστό γάλα ανακατεύοντας ώστε να διαλυθεί το αλεύρι και στη συνέχεια προσθέτουμε και το υπόλοιπο γάλα σιγά-σιγά συνεχίζοντας το ανακάτεμα.
- Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στη φωτιά και αφήνουμε να δέσει και να πήξει ανακατεύοντας τακτικά.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι άσπρο, μοσχοκάρυδο και τους κρόκους και ανακατεύουμε.
- Αν θέλω προσθέτουμε και λίγο τριμμένο τυράκι.
* Επειδή μας αρέσει η μπεσαμέλ κάνω μιάμιση ή και διπλή δόση!!
Δημιουργός συνταγής: ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Ακολουθήστε μας στο Google News!