ΛΑΔΕΝΙΑ ΚΙΜΩΛΟΥ
Είναι νόστιμη, νηστίσιμη και λέγεται... Λαδένια Κιμώλου ... ίσως η κατεξοχήν Ελληνική πίτσα με ψωμένια ζύμη και πολύ λίγα υλικά.
Δοκιμάστε την!!!
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
260 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 πρέζα ζάχαρη
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας (προαιρετικά... έβαλα πιπεροσάλτσα)
2 πρέζες αλάτι
2 κρεμμύδια
3 ντομάτες
150 ml ελαιόλαδο
Ρίγανη
Ροδέλες ελιάς (δεν υπάρχουν στη συνταγή εγώ όμως τις έβαλα γιατί μας αρέσουν)
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την μαγιά, το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και 100 γρ. από το συνολικό αλεύρι.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μετά με μια πετσέτα. Αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, 3 κ.τ.σ απ’ το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να κάνουμε ένα ζυμάρι.
Το αφήνουμε μέσα στο μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη και πετσέτα για 30 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι μας.
Στον πάτο ενός ταψιού 32 εκ. βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε με τα δάχτυλα μας το ζυμάρι.
Προαιρετικά βάζουμε τον πελτέ απλώνοντας με ενα κουτάλι πάνω στο ζυμάρι.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε φέτες και τα αλατίζουμε λίγο ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Απλώνουμε πρώτα τα κρεμμύδια και από πάνω βάζουμε τις ντομάτες, οι ντομάτες να καλύψουν όλη την επιφάνεια, γιατί συρρικνώνονται στο ψήσιμο.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 1 ώρα.
Τη σερβίρουμε ζεστή αλλά και κρύα είναι άψογη!
Tips: Η ζάχαρη βοηθάει στο να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Το αλάτι αν έρθει στην αρχή σε επαφή με την μαγιά, καταστρέφει τη δράση της μαγιάς και δεν θα φουσκώσει το ζυμάρι μας.
Υλικά:
500 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
260 ml χλιαρό νερό
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1 πρέζα ζάχαρη
2 κ.σ. πελτέ ντομάτας (προαιρετικά... έβαλα πιπεροσάλτσα)
2 πρέζες αλάτι
2 κρεμμύδια
3 ντομάτες
150 ml ελαιόλαδο
Ρίγανη
Ροδέλες ελιάς (δεν υπάρχουν στη συνταγή εγώ όμως τις έβαλα γιατί μας αρέσουν)
Εκτέλεση:
Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε την μαγιά, το χλιαρό νερό, τη ζάχαρη και 100 γρ. από το συνολικό αλεύρι.
Ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός, σκεπάζουμε με μεμβράνη και μετά με μια πετσέτα. Αφήνουμε για 15 λεπτά περίπου για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Έπειτα προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, 3 κ.τ.σ απ’ το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε με το χέρι μέχρι να κάνουμε ένα ζυμάρι.
Το αφήνουμε μέσα στο μπολ σκεπασμένο με μεμβράνη και πετσέτα για 30 λεπτά τουλάχιστον μέχρι να φουσκώσει το ζυμάρι μας.
Στον πάτο ενός ταψιού 32 εκ. βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και απλώνουμε με τα δάχτυλα μας το ζυμάρι.
Προαιρετικά βάζουμε τον πελτέ απλώνοντας με ενα κουτάλι πάνω στο ζυμάρι.
Κόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες σε φέτες και τα αλατίζουμε λίγο ώστε να βγάλουν τα υγρά τους. Απλώνουμε πρώτα τα κρεμμύδια και από πάνω βάζουμε τις ντομάτες, οι ντομάτες να καλύψουν όλη την επιφάνεια, γιατί συρρικνώνονται στο ψήσιμο.
Προσθέτουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο από πάνω και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για περίπου 1 ώρα.
Τη σερβίρουμε ζεστή αλλά και κρύα είναι άψογη!
Tips: Η ζάχαρη βοηθάει στο να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Το αλάτι αν έρθει στην αρχή σε επαφή με την μαγιά, καταστρέφει τη δράση της μαγιάς και δεν θα φουσκώσει το ζυμάρι μας.
Για την Λαδένια δεν χρησιμοποιούμε πυρέξ, χοντρά ταψιά κ.τ.λ χρησιμοποιούμε μόνο λεπτό ταψί.
Credits:
Credits:
Πέτρος Συρίγος / Petros Syrigos (συνταγή)
Siarka Sofia (εκτέλεση)
ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!
Λαδένια Κιμώλου
Siarka Sofia (εκτέλεση)
ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!
Λαδένια Κιμώλου