Για ένα υγιεινό κολατσιό!
30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά
Υλικά (Κομμάτια 14)
200 γρ. (1 κούπα) πετιμέζι
100 γρ. (1/2 κούπα) ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
200 γρ. (1 κούπα) νερό
100 γρ. (1/2 κούπα) χυμός πορτοκαλιού
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο (σκόνη)
1 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
780 γρ. (6 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
λίγο σουσάμι για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το πετιμέζι, το λάδι, τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό πορτοκαλιού.
30' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 30 λεπτά
Υλικά (Κομμάτια 14)
200 γρ. (1 κούπα) πετιμέζι
100 γρ. (1/2 κούπα) ελαιόλαδο + λίγο για το ταψί
200 γρ. (1 κούπα) ζάχαρη
200 γρ. (1 κούπα) νερό
100 γρ. (1/2 κούπα) χυμός πορτοκαλιού
1/2 κουτ. γλυκού γαρίφαλο (σκόνη)
1 κουτ. γλυκού κανέλα (σκόνη)
2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
1 κούπα καρύδια χοντροκομμένα
780 γρ. (6 κούπες) αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για το ταψί
λίγο σουσάμι για την επιφάνεια
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C.
Βάζουμε σε μεγάλο μπολ το πετιμέζι, το λάδι, τη ζάχαρη, το νερό και το χυμό πορτοκαλιού.
Προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε το γαρίφαλο και την κανέλα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.
Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε να σκορπίσουν ομοιόμορφα.
Αδειάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 26 εκ. και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Προσθέτουμε το γαρίφαλο και την κανέλα και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ανακατεύοντας συνεχώς για να μη σβολιάσει.
Τέλος, προσθέτουμε τα καρύδια και ανακατεύουμε να σκορπίσουν ομοιόμορφα.
Αδειάζουμε σε λαδωμένο και αλευρωμένο ταψί διαμέτρου 26 εκ. και πασπαλίζουμε την επιφάνεια με σουσάμι.
Ψήνουμε για 1 ώρα περίπου.
Για να βεβαιωθούμε ότι είναι έτοιμο, βυθίζουμε στο κέντρο ένα μαχαίρι – αν βγει με ίχνη υγρής ζύμης, ψήνουμε λίγο ακόμα και ξαναδοκιμάζουμε.
Αφήνουμε λίγο να χλιαρύνει και ξεφορμάρουμε.
Αφήνουμε λίγο να χλιαρύνει και ξεφορμάρουμε.
Αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και σερβίρουμε, γυρνώντας το κέικ με την επιφάνεια του σουσαμιού προς τα πάνω.