ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΙΑ ΦΟΥΡΝΟΥ
Υλικά:
(μετράμε τα υλικά με ποτήρι 200 ml)
- 3 μεγάλα καλαμάρια, πλυμένα και καθαρισμένα
- 2 ξερά κρεμμύδια, τριμμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες
- 1/2 ποτήρι κρασί κόκκινο
- 1/2 ποτήρι ρύζι βρασμένο
- 1/2 ποτήρι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- 4 ντομάτες ώριμες τριμμένες
- 1 κ.σ. πελτέ
- αλάτι
- πιπέρι μαύρο
- 1 ποτήρι βραστό νερό
- 125 γρ. ελαιόλαδο
Εκτέλεση:
- Βάζουμε σε βαθύ τηγάνι το μισό λάδι, ρίχνουμε τα κρεμμύδια και τα σκόρδα και αχνίζουμε για 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε, ρίχνουμε τα πλοκάμια ψιλοκομμένα και ανακατεύουμε για 2 λεπτά.
- Τέλος ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί.
- Ρίχνουμε τον μαϊντανό, τις ντομάτες, το πελτέ, το αλάτι και το μαυροπίπερο και βράζουμε στο χαμηλό μέχρι να δέσουν.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε το μείγμα σε σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίζουν κρατώντας τον ζωμό.
- Περιμένουμε να κρυώσει το μείγμα.
- Στη συνέχεια γεμίζουμε τα καλαμάρια, όχι τέρμα αφήνουμε λίγο κενό, και τα κλείνουμε με οδοντογλυφίδα.
- Ρίχνουμε πάνω τους το ζωμό, το υπόλοιπο λάδι και το νερό.
- Τα σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τα βάζουμε στο φούρνο στους 200 βαθμούς για 30 λεπτά.
- Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και τα ψήνουμε μέχρι να πάρουν χρώμα και να μείνουν με λίγη σάλτσα.