ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΦΥΛΛΟ ΣΑΝ ΣΦΟΛΙΑΤΑ ΚΑΙ ΣΙΜΙΓΔΑΛΟΚΡΕΜΑ
Υλικά για το φύλλο
600 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
330 γρ. σόδα
1 κ.σ. κοφτό αλάτι
2 κ.σ. λάδι
2 κ.σ. ξύδι
150 γρ. Φυτίνη
100 γρ. σπορέλαιο
νισεστέ για το άνοιγμα των φύλλων
Για τη γέμιση
2 φλ. γάλα
3 κ.σ. κοφτές σιμιγδάλι ψιλό
4 κ.σ. βούτυρο
2 αυγά
αλάτι
πιπέρι
500 γρ. ανθότυρο
250 γρ. φέτα
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταίνεται και προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το βούτυρο.
Δημιουργός συνταγής: Eleni Kalaitzidou
500 γρ. ανθότυρο
250 γρ. φέτα
Εκτέλεση
Για τη γέμιση
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το γάλα να ζεσταίνεται και προσθέτουμε το σιμιγδάλι ανακατεύοντας. Προσθέτουμε το βούτυρο.
Χτυπάμε λίγο τα αυγά και τα ρίχνουμε κι αυτά στο γάλα ανακατεύοντας.
Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι.
Μόλις πάρει βράση και αρχίσει να κοχλάζει το αποσύρουμε από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει.
Καθώς θα κρυώνει, θα φουσκώνει το σιμιγδάλι και θα πήζει η κρέμα.
Όταν κρυώσει ρίχνουμε και τα τυριά.
Μόλις πάρει βράση και αρχίσει να κοχλάζει το αποσύρουμε από την εστία και το αφήνουμε να κρυώσει.
Καθώς θα κρυώνει, θα φουσκώνει το σιμιγδάλι και θα πήζει η κρέμα.
Όταν κρυώσει ρίχνουμε και τα τυριά.
Για τα φύλλα
Μέσα σε μία λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι, το ξύδι και το αλάτι. Ρίχνουμε τη σόδα και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη ελαστική και μαλακή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα αλλά να συνεχίζει να κολλάει ελαφρώς.
Μέσα σε μία λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε το αλεύρι με το λάδι, το ξύδι και το αλάτι. Ρίχνουμε τη σόδα και ζυμώνουμε μέχρι να πετύχουμε μία ζύμη ελαστική και μαλακή που να ξεκολλάει από τα τοιχώματα αλλά να συνεχίζει να κολλάει ελαφρώς.
Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για μισή ώρα στο ψυγείο.
Λιώνουμε τη Φυτίνη και βάζουμε και το λάδι.
Λιώνουμε τη Φυτίνη και βάζουμε και το λάδι.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε 30 μπαλάκια και ανοίγουμε φύλλα με τη βοήθεια του νισεστέ όσο ένα πιάτο.
Τα βάζουμε το ένα πάνω στο άλλο αλείφοντας ανάμεσά τους το λάδι με τη Φυτίνη και κάνουμε δύο στοίβες των 15 φύλλων. Στο τελευταίο φύλλο δεν αλείφουμε!
Τυλίγουμε με μεμβράνη και τα βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει η Φυτίνη.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 200 στον αέρα.
Βουτυρώνουμε το ταψί του φούρνου.
Βγάζουμε τα φύλλα από το ψυγείο και με τη βοήθεια του νισεστέ ανοίγουμε ένα μεγάλο φύλλο μεγαλύτερο από το ταψί.
Ρίχνουμε τη γέμιση κι έπειτα ανοίγουμε και το άλλο φύλλο μεγαλύτερο και το απλώνουμε πάνω από τη γέμιση.
Κλείνουμε γύρω - γύρω τα φύλλα σχηματίζοντας κόθρο.
Χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια, ρίχνουμε ό,τι λάδι έμεινε από πάνω και ψήνουμε περίπου για 40 λεπτά, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα.
Απολαμβάνουμε!
Απολαμβάνουμε!
Δημιουργός συνταγής: Eleni Kalaitzidou