ΣΠΑΝΑΚΟΤΥΡΟΠΙΤΑ ΜΕ ΧΕΙΡΟΠΟΙΗΤΟ ΦΥΛΛΟ
Υλικά
1 κιλό κατεψυγμένο σπανάκι
3/4 ποτηράκι του κρασιού λάδι
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 αβγά χτυπημένα
1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ τραχανά η σιμιγδάλι, αν σας αρέσει μπορείτε να βάλετε και ρύζι γλασέ
1 κιλό κατεψυγμένο σπανάκι
3/4 ποτηράκι του κρασιού λάδι
4 κρεμμυδάκια φρέσκα
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
3 αβγά χτυπημένα
1 φλιτζανάκι του ελληνικού καφέ τραχανά η σιμιγδάλι, αν σας αρέσει μπορείτε να βάλετε και ρύζι γλασέ
μαϊντανό
άνηθο
300 γρ. περίπου φέτα τριμμένη με το χέρι
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι αναλόγως με το ποσό αλμυρό είναι το τυρί
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι αναλόγως με το ποσό αλμυρό είναι το τυρί
Εκτέλεση
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και το ξερό κρεμμύδι μαζί με το σπανάκι μέχρι να ξεπαγώσει και να πιει το περισσότερο υγρό.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι και το ξερό κρεμμύδι μαζί με το σπανάκι μέχρι να ξεπαγώσει και να πιει το περισσότερο υγρό.
Ύστερα προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, τον άνηθο, τον μαϊντανό και τον τραχανά.
Το αφήνουμε να κρυώσει λίγο και προσθέτουμε τα αβγά, τη φέτα και το πιπέρι.
Αφήνουμε την γέμιση να κρυώσει τελείως για να την βάλουμε μέσα στα φύλλα.
Υλικά για το φύλλο
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
370 γρ. νερό σε θερμοκρασία δωματίου
1 κ.σ. κοφτή αλάτι
4 κ.σ. ξύδι
8 κ.σ. λάδι
νισεστέ για το άνοιγμα
λάδι
Εκτέλεση
Τρίβουμε καλά το αλεύρι με το λάδι και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Θέλουμε μια ζύμη εύπλαστη να μην κολλάει στα χέρια.
Ύστερα τη χωρίζουμε σε 8 ίσα μέρη και τα αφήνουμε να ξεκουραστούν τουλάχιστον 1 ώρα.
Στήσιμο
Ανοίγουμε ένα - ένα τα φύλλα με νισεστέ και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί Νο38 με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθούν πτυχώσεις.
Ανοίγουμε ένα - ένα τα φύλλα με νισεστέ και τα τοποθετούμε σε ένα λαδωμένο ταψί Νο38 με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργηθούν πτυχώσεις.
Βάζουμε 4 φύλλα κάτω με λάδι ενδιάμεσα και 4 από πάνω επίσης με λάδι.
Πριν τη βάλουμε στο φούρνο τη χαράζουμε και ριχνουμε λίγο νερό.
Πριν τη βάλουμε στο φούρνο τη χαράζουμε και ριχνουμε λίγο νερό.
Την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς, πάνω - κάτω αντίσταση για 1,5 ώρα.
Προς το τέλος του ψησίματος αλείφουμε την πίτα με λίγο γάλα εβαπορέ για να γυαλίσει και να δώσει μια γλυκάδα στο φύλλο!
Σπανακοτυρόπιτα με χειροποίητο φύλλο