ΚΛΑΣΙΚΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ FOCACCIA (ΦΟΚΑΤΣΙΑ)
Αν κάνετε υπομονή μία ωρίτσα, για να δράσει η μαγιά, και περίπου μισή ώρα για να ψηθούν τα ψωμάκια... τότε θα έχετε την πιο αφράτη, μυρωδάτη και νόστιμη focaccia όπως ακριβώς αυτή που θα τρώγατε αν ήσασταν στην Ιταλία!!!
Μπορεί τα ψωμιά να φαντάζουν δύσκολα στο μυαλό κάποιων, και πραγματικά κάποια να είναι, αυτή εδώ όμως η συνταγή είναι πολύ εύκολη δεν θέλει πολύ ζύμωμα και το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό τόσο σε γεύση όσο και σε εμφάνιση...
Λόγω νηστείας επέλεξα να κάνω μια εκδοχή θα έλεγα Μεσογειακή με ελιές, πιπεριές, ντοματίνια και μυρωδικά που όμως δεν υστερεί σε τίποτα από τις κλασικές με τυριά.
Αφήστε τη μαγιά να κάνει όλη τη σκληρή δουλειά για λογαριασμό σας ... και ... φύγαμε για συνταγή...
Υλικά:
600 γρ αλεύρι δυνατό ή ολικής άλεσης
2 φακελάκια μαγιά ξηρή
2 κ.γλ. ζάχαρη
1 κ.γλ. αλάτι
4 κ.σ. ελαιόλαδο
400 - 450 ml νερό χλιαρό
200 γρ. ελιές σε ροδέλες (πράσινες και μαύρες ξυδάτες)
5 - 6 ντοματίνια ψιλοκομμένα
1 κόκκινη πιπεριά ψιλοκομμένη
Ρίγανη
Θυμάρι
Σουσάμι και παπαρουνόσπορο για πασπάλισμα
Εκτέλεση:
Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τη ζάχαρη, τη μαγιά τη γέμιση και τα μυρωδικά, ανακατεύουμε και κάνουμε μια λακκούβα στη μέση.
Στη μισή ποσότητα νερού διαλύουμε το αλάτι και το ρίχνουμε στο αλεύρι.
Αρχίζουμε το ζύμωμα και προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο νερό ώσπου να έχουμε μια ζύμη μαλακή που να κολλάει ελάχιστα στα χέρια μας.
Λαδώνουμε ένα μπολ και βάζουμε τη ζύμη, τη σκεπάζουμε με μια μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου να φουσκώσει.
Αφού φουσκώσει την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και την πλάθουμε σε στρογγυλά ψωμάκια, τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Αφού φουσκώσει την πιέζουμε να ξεφουσκώσει και την πλάθουμε σε στρογγυλά ψωμάκια, τα βάζουμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Με ένα πινέλο βρέχουμε την επιφάνειά τους με νερό έτσι ώστε η κόρα τους να είναι μαλακή.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 20 - 25 λεπτά.
Ζεστά ή κρύα είναι πολύ νόστιμα!
Credits:
Siarka Sofia
ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!
Κλασικά, αυθεντικά ψωμάκια focaccia (φοκάτσια)
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς, στον αέρα για 20 - 25 λεπτά.
Ζεστά ή κρύα είναι πολύ νόστιμα!
Credits:
Siarka Sofia
ΑΓΑΠΑΜΕ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ !!!!ΑΓΑΠΑΜΕ ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ !!!
Κλασικά, αυθεντικά ψωμάκια focaccia (φοκάτσια)