Μοσχαρίσιο συκώτι με καραμελωμένα κρεμμύδια, βαλσάμικο και ρύζι μπασμάτι

 

ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΡΥΖΙ ΜΠΑΣΜΑΤΙ

Υλικά:
3 μεσαία κρεμμύδια
1 σκ. σκόρδο
1 κιλό μοσχαρίσιο συκώτι
150 ml βαλσάμικο
260 γρ. ρύζι μπασμάτι
2 φύλλα δάφνης
400 γρ. νερό
ελαιόλαδο
αλάτι χονδρό
πιπέρι
πάπρικα γλυκιά
πάπρικα καυτερή
ρίγανη

Εκτέλεση:
Βάζουμε μία μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο
Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά να αρχίζουν να καραμελώνουν, προσθέτουμε το συκώτι που έχουμε κόψει σε φέτες, αλάτι, πιπέρι, δυναμώνουμε την φωτιά στο φουλ, ανακατεύουμε και ψήνουμε για άλλα 1-2 λεπτά
Προσθέτουμε γλυκιά και καυτερή πάπρικα, ρίγανη, σβήνουμε με το βαλσάμικο, ανακατεύουμε, καπακώνουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το συκώτι
Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι, τα φύλλα δάφνης, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη, λίγη καυτερή πάπρικα προαιρετικά και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά
Προσθέτουμε όλο το νερό, καπακώνουμε, βάζουμε την φωτιά στο χαμηλό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά
Δεν ανοίγουμε το καπάκι για να δούμε αν είναι έτοιμο ή να ανακατέψουμε διότι χάνουμε υγρασία. Επίσης άμα το έχουμε σε χαμηλή φωτιά και δεν ανοίγουμε το καπάκι δεν πρόκειται να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας σε τόσο λίγο χρόνο
Μετά τα 15 λεπτά, ανοίγουμε ελάχιστα την κατσαρόλα να δούμε άμα έχει μείνει καθόλου νερό, άμα έχει μείνει αφήνουμε άλλα 2-3 λεπτά, άμα δεν έχει μείνει αφήνουμε πάνω στην κατσαρόλα το καπάκι, σβήνουμε την φωτιά και κρατάμε εκεί για 5 λεπτά ακόμα να απορροφήσει την υγρασία
Σερβίρουμε βάζοντας πρώτα το ρύζι, μετά το συκώτι από πάνω, περιχύνουμε με την σάλτσα από το συκώτι, φρέσκο ελαιόλαδο και ρίγανη

Tips:
Άμα θέλουμε πιο πηχτή σάλτσα, σε ένα μπολάκι βάζουμε 1 γεμάτη κ.σ. κορν φλάουερ, 1-2 κ.σ. νερό, ανακατεύουμε και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το συκώτι
Από την στιγμή που ρίξουμε μέσα το νερό, δεν ανακατεύουμε το ρύζι διότι μπορεί να σπάσουνε οι κόκκοι και να μας βγει πιο κολλώδες


Credits:
Alex Foukas