ΜΟΣΧΑΡΙΣΙΟ ΣΥΚΩΤΙ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ, ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ ΚΑΙ ΡΥΖΙ ΜΠΑΣΜΑΤΙ
Υλικά:
- 3 μεσαία κρεμμύδια
- 1 σκ. σκόρδο
- 1 κιλό μοσχαρίσιο συκώτι
- 150 ml βαλσάμικο
- 260 γρ. ρύζι μπασμάτι
- 2 φύλλα δάφνης
- 400 γρ. νερό
- ελαιόλαδο
- αλάτι χονδρό
- πιπέρι
- πάπρικα γλυκιά
- πάπρικα καυτερή
- ρίγανη
Εκτέλεση:
- Βάζουμε μία μεγάλη αντικολλητική κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, κόβουμε τα κρεμμύδια σε φέτες, ψιλοκόβουμε το σκόρδο και τα βάζουμε μέσα στην κατσαρόλα με 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- Σοτάρουμε για 3-4 λεπτά να αρχίζουν να καραμελώνουν, προσθέτουμε το συκώτι που έχουμε κόψει σε φέτες, αλάτι, πιπέρι, δυναμώνουμε την φωτιά στο φουλ, ανακατεύουμε και ψήνουμε για άλλα 1-2 λεπτά
- Προσθέτουμε γλυκιά και καυτερή πάπρικα, ρίγανη, σβήνουμε με το βαλσάμικο, ανακατεύουμε, καπακώνουμε, χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και σιγοβράζουμε για 20-25 λεπτά μέχρι να μαλακώσει το συκώτι
- Σε μια άλλη κατσαρόλα βάζουμε το ρύζι, τα φύλλα δάφνης, 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, ρίγανη, λίγη καυτερή πάπρικα προαιρετικά και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά για 2-3 λεπτά
- Προσθέτουμε όλο το νερό, καπακώνουμε, βάζουμε την φωτιά στο χαμηλό και αφήνουμε να σιγοβράσει για 15 λεπτά
- Δεν ανοίγουμε το καπάκι για να δούμε αν είναι έτοιμο ή να ανακατέψουμε διότι χάνουμε υγρασία. Επίσης άμα το έχουμε σε χαμηλή φωτιά και δεν ανοίγουμε το καπάκι δεν πρόκειται να κολλήσει στον πάτο της κατσαρόλας σε τόσο λίγο χρόνο
- Μετά τα 15 λεπτά, ανοίγουμε ελάχιστα την κατσαρόλα να δούμε άμα έχει μείνει καθόλου νερό, άμα έχει μείνει αφήνουμε άλλα 2-3 λεπτά, άμα δεν έχει μείνει αφήνουμε πάνω στην κατσαρόλα το καπάκι, σβήνουμε την φωτιά και κρατάμε εκεί για 5 λεπτά ακόμα να απορροφήσει την υγρασία
- Σερβίρουμε βάζοντας πρώτα το ρύζι, μετά το συκώτι από πάνω, περιχύνουμε με την σάλτσα από το συκώτι, φρέσκο ελαιόλαδο και ρίγανη
Tips:
- Άμα θέλουμε πιο πηχτή σάλτσα, σε ένα μπολάκι βάζουμε 1 γεμάτη κ.σ. κορν φλάουερ, 1-2 κ.σ. νερό, ανακατεύουμε και το προσθέτουμε στην κατσαρόλα με το συκώτι
- Από την στιγμή που ρίξουμε μέσα το νερό, δεν ανακατεύουμε το ρύζι διότι μπορεί να σπάσουνε οι κόκκοι και να μας βγει πιο κολλώδες