ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΕ ΑΜΜΩΝΊΑ
Αυτά τα παραδοσιακά κουλουράκια με αμμωνία έχουν τραγανή υφή και διακριτικό άρωμα πορτοκαλιού. Η αμμωνία τους δίνει ιδιαίτερη αφράτη υφή και τα κάνει να ξεχωρίζουν. Ακολουθήστε τη συνταγή και απολαύστε τα με τον καφέ ή το τσάι σας!
Υλικά
- 450 γρ. βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 950 γρ. ζάχαρη
- 12 αυγά + 2 για επάλειψη
- 1 ½ μεγάλο φλ. γάλα (ζεσταμένο)
- 8 βανίλιες
- 1 χαρτάκι αμμωνία
- Ξύσμα από 2-3 πορτοκάλια
- 2 κιλά και 800 γρ. περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Εκτέλεση
- Αφήνουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου ώστε να μαλακώσει.
- Σε μια μεγάλη λεκάνη, το χτυπάμε με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσει και να γίνει αφράτο το μείγμα.
- Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, συνεχίζοντας το χτύπημα.
- Έπειτα ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες, χτυπώντας μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ζεσταίνουμε το γάλα και μέσα σε αυτό διαλύουμε την αμμωνία, ανακατεύοντας καλά. Προσέχουμε, καθώς το μείγμα θα αφρίσει. Το προσθέτουμε στο μίγμα με το βούτυρο.
- Προσθέτουμε το αλεύρι λίγο-λίγο, ανακατεύοντας με μια μαρίζ μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται εύκολα. Μπορεί να μην πάρει όλο το αλεύρι, οπότε κρατάμε λίγο στην άκρη και δοκιμάζουμε.
- Παίρνουμε μικρά κομμάτια ζύμης, σε μέγεθος ενός μικρού καρυδιού, και τα πλάθουμε σε κορδόνια. Φτιάχνουμε τα σχέδια που θέλουμε, πλεξούδες ή στριφτά.
- Τα τοποθετούμε σε ταψιά στρωμένα με χαρτί ψησίματος.
- Χτυπάμε τα δύο επιπλέον αυγά και αλείφουμε την επιφάνεια των κουλουριών.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170°C, με αέρα, για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να πάρουν ένα ωραίο χρυσαφένιο χρώμα.
Δημιουργός συνταγής: Litsa Kokkoni