Κότσι χοιρινό στη γάστρα που λιώνει στο στόμα!


ΚΟΤΣΙ ΧΟΙΡΙΝΟ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΠΟΥ ΛΙΩΝΕΙ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ!

Θα σας γράψω τη συνταγή όπως τη φτιάχνω εγώ.

ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Από το βράδυ ξεκινάει η διαδικασία και η προετοιμασία.
Πλένουμε πολύ καλά το ΚΡΕΑΣ μας.
Το σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας και το τοποθετούμε σε μια λεκάνη.
Το αλείφουμε γύρω - γύρω με ΜΟΥΣΤΑΡΔΑ ΑΠΑΛΗ, όχι πικάντικη, το ΑΛΑΤΙΖΟΥΜΕ (εγώ χρησιμοποιώ ΑΛΑΤΙ ΝΙΦΑΔΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΝΕΣ), το λαδώνουμε καλά με ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ και κάνουμε ένα μασάζ για περίπου 5 λεπτά σε όλα τα κότσια να πάει παντού το αλάτι, η μουστάρδα και το ελαιόλαδο.
Κατόπιν μέσα στη λεκάνη μας ρίχνουμε 1 κουτάκι ΜΠΥΡΑ και 1/2 ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ κομμένο στα 4 κομμάτια.
Σκεπάζουμε καλά με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο μας.
Όποτε το θυμηθούμε μέχρι να κοιμηθούμε αλλάζουμε θέση στα κότσια, αυτά που είναι κάτω τα γυρίζουμε επάνω και το ανάποδο.
Την άλλη μέρα το πρωί παίρνουμε τη γάστρα μας, στον πάτο κόβουμε ροδέλες ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ (εγώ για 5 κότσια έβαλα 5 μεγάλα κρεμμύδια). 2 ΜΕΓΑΛΕΣ ΩΡΙΜΕΣ ΝΤΟΜΑΤΕΣ κομμένες σε ροδέλες κι αυτές, 5 σκελίδες σκόρδο, 2 ολόκληρα πράσα σχισμένα στη μέση και 3 ΚΑΡΟΤΑ κομμένα σε ροδέλες.
Ανάβουμε το φούρνο μας πάνω κάτω στους 200 βαθμούς.
Βγάζουμε το ΚΡΕΑΣ μας από το ψυγείο, το ΠΙΠΕΡΩΝΟΥΜΕ καλά - καλά και το τοποθετούμε όμορφα - όμορφα στη γάστρα μας με το κόκκαλο προς τα πάνω, πάνω από τα λαχανικά μας, δηλαδή το πολύ κρέας να είναι από κάτω να εφάπτεται στα λαχανικά.
Ρίχνουμε και τα 3/4 της ΜΑΡΙΝΑΔΑΣ στη γάστρα μας, ΟΧΙ το πορτοκάλι!!
Ρίχνουμε λίγο ΛΑΔΑΚΙ πάνω από τα κότσια μας και 1 κουταλιά ΜΕΛΙ και κλείνουμε τη γάστρα με το καπάκι της.
Τοποθετούμε τη γάστρα στο φούρνο μας και την ξεχνάμε.
Στις δύο ώρες κοιτάζουμε να δούμε τι γίνεται!! Χρειάζεται αρκετή ώρα να ψηθεί το φαγητό μας.
Εγώ χρειάστηκα σήμερα 3,5 ώρες!! Στις 3 ώρες χαμήλωσα το φούρνο μου στους 150 βαθμούς.
Όταν τα κότσια μας είναι έτοιμα παίρνουμε το ΖΟΥΜΑΚΙ από τη γάστρα. το σουρώνουμε με ένα σουρωτήρι και το δένουμε λίγο σε μια κατσαρόλα, δηλαδή το αφήνουμε λίγο να βράσει και να φύγουν τα πολλά υγρά του.
Ακολούθως ρίχνουμε τη σαλτσούλα μας πάνω από τα κότσια μας που είναι τόσο μαλακά που λιώνουν στο στόμα!!!
Αυτό είναι!!
Καλή επιτυχία σε όσους αποφασίσουν να το φτιάξουν!!
Θέλει σιγανό ψήσιμο για να είναι μαλακό.


Credits: