ΑΦΡΑΤΑ ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΑ ΜΗΛΟΡΟΛΑΚΙΑ
Συνταγή για τη ζύμη:
500 γρ αλεύρι
20 γρ μαγιά νωπή
1 μπέικιν
250 γρ χλιαρό γάλα
80 γρ σπορέλαιο
1 βανίλια
1 κρόκο αυγού
1 πρέζα αλάτι
4-5 κουταλιές ζάχαρη
Γέμιση:
3 μεγάλα μήλα, καθαρισμένα και κομμένα σε κυβάκια
Κανέλα
1 κουταλιά λιωμένο βούτυρο
Λίγη καστανή ζάχαρη
Σε ένα μπολ ρίχνω το γάλα, τη μαγιά, τη ζάχαρη, τη βανίλια και το σπορέλαιο, και ανακατεύω καλά να λιώσει η μαγιά.
Προσθέτω και τον κρόκο αφού τον χτυπήσω λίγο, και τέλος το αλεύρι με το μπέικιν και το αλάτι.
Ζυμώνω να γίνει μια εύπλαστη ζύμη που δεν θα κολλάει στα χέρια, αλλιώς προσθέτω ελάχιστο αλεύρι.
Ανοίγω με τον πλάστη ένα ορθογώνιο φύλλο, περίπου 40×25 εκατοστά, αλείφω με το λιωμένο βούτυρο, ρίχνω σε όλη την επιφάνεια τα κομματάκια μήλου και αφού πασπαλίσω λίγη ζάχαρη και κανέλα, τυλίγω σε ρόλο και κολλάω με τα δάχτυλα να κλείσει.
Κόβω με μαχαίρι σε φέτες πάχους 2 εκατοστών και τα τοποθετώ σε ταψί στρωμένο με χαρτί αντικολλητικό.
Πασπαλίζω πάλι με κανελοζάχαρη και ψήνω στους 190 βαθμούς για 20 λεπτά να πάρουν χρώμα.
Μόλις τα βγάλω τα περνάω με ένα πινέλο με τη λιωμένη μαρμελάδα που έχω ζεστάνει για να γυαλίσουν.
Αν τα θέλω νηστήσιμα, αντικαθιστώ το γάλα με ένα φυτικό και αφαιρώ τον κρόκο.
Credits:
Aggelika Gougousidou
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ