ΜΠΑΚΛΑΒΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
Της γιαγιάς μου, Μ.Ασίας, Αϊβαλή!
Υλικά
- 2 πακέτα φύλλα κρούστας (20 φύλλα, περίπου 1 κιλό)
- 400 γρ. αμύγδαλα χοντροκομμένα
- 400 γρ. καρύδια χοντροκομμένα
- 150 γραμ. γαλέτα ή 18 φρυγανιές στο μούλτι
- 1 κουτ. γλυκού γεμάτο κανέλα
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό γαρύφαλλο
- 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
- 1 πορτοκάλι (το ξύσμα)
- 3 κουτ. σούπας ζάχαρη καστανή και
- 1 κουτ σούπας λευκή ζάχαρη
- ή σύνολο 4 κουτ σούπας λευκή κρυσταλλική ζάχαρη
- 200 γραμ. βούτυρο αγελάδος
- 50 γραμ. βούτυρο πρόβειο ή Φυτίνη για πιο ελαφριά γεύση (εγω Φυτίνη)
- 150 γραμ. Φυτίνη
Για το σιρόπι, μέλωμα
- 150 γρ. μέλι καλής ποιότητα
- 950 γραμ. ζάχαρη
- 600 γραμ. νερό
- 1 ξύλο κανέλα
- 1½ κουτ. σούπας χυμό λεμόνι
- ½ λεμόνι (τη φλούδα του)
- 1 ξυλάκι κανέλας
Εκτέλεση
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, σε χαμηλή θερμοκρασία, βάζω τα βούτυρα και τη Φυτίνη να λιώσουν.
- Βάζω τα αμύγδαλα και τα καρύδια στο μούλτι και τα χοντροκοβω, προσέχοντας να μην γίνουν σκόνη.
- Έπειτα βάζω όλα τα υλικά, (εκτός από τα βούτυρα) σ᾿ ένα μπολ και τα ανακατεύω πολύ καλά.
- Παίρνω το βαθύ ταψί της κουζίνας, ή ένα στρογγυλό Ν°36 (36 εκ. διάμετρο) και το βουτυρώνω καλά μέσα και στα πλάγια.
- Στρώνω 6 φύλλα, βουτυρώνοντας το καθένα που βάζω πολύ καλά, αλλά χωρίς πολύ βούτυρο, με ένα κουτάλι ή τη χούφτα μου.
- Σκορπίζω λίγη από τη γέμιση, έπειτα στρώνω επάνω ένα φύλλο φροντίζοντας να μην περισσεύει γύρω γύρω (το διπλώνω όπου περισσεύει) και το βουτυρώνω.
- Συνεχίζω με τον ίδιο τρόπο, βάζοντας φύλλο - βουτύρωμα - γέμιση, φύλλο - βουτύρωμα - γέμιση, μέχρι να βάλω 8 φύλλα.
- Στη συνέχεια, τοποθετώ από πάνω τα υπόλοιπα 6 φύλλα που μου έχουν μείνει, βουτυρώνοντάς τα ανάμεσα και γυρίζοντας τα κάτω φύλλα προς το εσωτερικό του ταψιού.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόβω σε παράλληλες και διαγώνιες λωρίδες το γλυκό μου, φτιάχνοντας ρόμβους ή τετράγωνα. Προσέχω να μην φτάνει το μαχαίρι μέχρι τον πάτο του ταψιού αλλά να κόβει περίπου μέχρι τη μέση.
- Καρφώνω σε κάθε κομμάτι που σχηματίστηκε από ένα καρφί γαρύφαλλο, τα περιχύνω με το βούτυρο που έχει μείνει και τα ραντίζω με νερο.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, στις αντιστάσεις, στην προτελευταία σχάρα, για 1½ ώρα περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσει το γλυκό μου.
- Το αφήνω να κρυώσει για 2 τουλάχιστον ώρες, πριν του ρίξω το σιρόπι.
Σιρόπι, μέλωμα
- Ετοιμάζω το σιρόπι, βάζοντας σε μια κατσαρόλα τα υλικά μου και από την ώρα που θα πάρει βράσει, το βράζω για 4'.
- Μόλις ετοιμαστεί, το περιχύνω καυτό στον παγωμένο μπακλαβά, ρίχνοντάς το λίγο - λίγο, προσεκτικά, για να πάει παντού.
- Αφήνω μέχρι να απορροφήσει το γλυκό το σιρόπι αρκετή ώρα.
Πρόταση:
- Μπορώ να το φτιάξω μόνο με καρύδι ή μόνο με αμύγδαλο ή μόνο με φιστίκια Αιγίνης.
- Μπορώ όταν σερβίρω στο κομμάτι να ανασηκώσω τα πρώτα φύλλα και να βάλω ροζέτα σαντιγί και να ξαναβάλω τα φύλλα από πάνω.
- Αυτή είναι πρόταση δίκη μου και οχι της γιαγιάς μου (εμάς μας αρέσει πολύ).
