ΚΑΝΤΑΪΦΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
Της γιαγιάς μου, Μ.Ασίας, Αϊβαλή!
Υλικά
- 1 κιλό κανταΐφι
- 250 γρ. βούτυρο φρέσκο και 100 γρ. Φυτίνη είτε έλαιο (εγω Φυτίνη)
Για τη Γέμιση
- 1/2 κιλό σαν-φιστίκ (φιστίκια Αιγίνης) ελαφρώς τριμμένα με το χέρι ή με μπλέντερ (ελαφρά)
- 1,5 κ.γ. κανέλα
- 1/2 κ.γ. γαρίφαλο
- 1/2 φλ. τσαγιού σουσάμι καβουρδισμένο και τριμμένο
- 3 κ.σ. φρυγανιά
- 3 κ.σ. ζάχαρη
- 1/2 φλ του καφέ λικέρ ή κονιάκ
- λιγουλάκι ξύσμα λεμονιού, προαιρετικά
Για το Σιρόπι
- 3 φλ. τσαγιού ζάχαρη
- 350 γρ. νερό
- 2 κ.σ. χυμό λεμονιού
- 1/2 φλ. τσ. μέλι καλό
- 2 βανίλιες
Εκτέλεση
- Βουτυρώνω πολύ καλά ένα ταψί ή πυρέξ.
- Στον πάγκο εργασίας ξεδιπλώνω τα μαλλιά κανταΐφι ώστε να ανοίξει η πλέξη και κόβω δεξιά και αριστερά στις άκρες με ψαλίδι κουζίνας για να βγουν όλα το ιδιο μέγεθος (είναι περίπου 30-40 πόντοι).
- Παίρνω μια τούφα και την τοποθετώ μπροστά μου, την ξαίνω (την αραιώνω χωρίς να την χαλάσω), στην ακρη της τοποθετώ μια γεμάτη κ.σ. από το μίγμα καρυδιού, με πινέλο ή ψεκαστήρα κουζίνας βουτυρώνω την υπόλοιπη (ουρά να πω) και αρχίζω να τυλίγω ρολάκι.
- Τοποθετώ στο ταψί και πάλι βουτυρώνω το κανταϊφάκι.
- Κάνω το ίδιο και με το υπόλοιπο κανταΐφι.
- Τέλος ξαναβουτυρώνω.
- Ρίχνω από πάνω λίγα καρφάκια γαρίφαλο (καμιά δεκαριά).
- Ψήνω στους 180 βαθμούς με αντιστάσεις, για 1 ώρα περίπου μέχρι να ροδίσουν.
- Τα προσέχω ώστε να ροδίσουν και να μην αρπάξουν.
- Βγάζω από το φούρνο. Δεν τα αφήνω ποτέ μέσα.
Για το Σιρόπι
- 10 λεπτά σε βρασμό ζάχαρη με νερό.
- Όσο βράζει δεν ανακατεύουμε ποτέ!!
- Σβήνω και ρίχνω μέλι, χυμό λεμονιού, βανίλιες και κάνω ένα γρήγορο ανακάτεμα μια φορά με καθαρό στεγνό κουτάλι.
- Περιχύνω τα κανταΐφια, ΖΕΣΤΟ - ΚΡΥΟ ένα από τα δύο.
- Αφήνω να τραβήξει αρκετή ώρα.
- Ενημερώνω τους πάντες να μην βάλουν χέρι γιατί θα ζαχαρώσει!
Παρατηρήσεις
- Δεν τρώμε ποτέ από το ταψί… θα ζαχαρώσει!!
- Όταν τραβήξει τοποθετώ σε πιατέλα και πάλι για να φάμε ΠΑΝΤΑ σε πιάτο!
- Αν περισσέψει γέμιση την κρατάμε σε μπολ στο ψυγείο, όπως και τα μαλλιά κανταΐφι, για άλλη χρήση ή ακόμα και για τον μπακλαβά μας αν κάνω. Αν είναι λίγα τα μαλλιά τα ψιλοκόβω στη γέμιση του μπακλαβά αν θέλω.