ΤΡΑΓΑΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ
Έκανα τις δικές μου μικρές αλχημείες γιατί μου αρέσει το λεμόνι και βάζω παραπάνω ξύσμα και λιμοντσέλο!!




Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!
Υλικά
- 1,5 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
- 1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
- ½ φλιτζάνι τσαγιού χυμό λεμονιού
- ξύσμα 2 μεγάλων λεμονιών
- ¼ φλυτζανιού ρακή ή κονιάκ ή άλλο δυνατό αλκοολούχο ποτό, εγώ βάζω λιμοντσέλο.
- 2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- ½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
- Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- Περίπου 1 φλιτζάνι του τσαγιού σουσάμι για το τύλιγμα, 1 κουταλιά ζάχαρη και λίγο νερό, ανακατεύω πολύ καλά να πάει η ζάχαρη παντού για να κολλήσει το σουσάμι στα κουλουράκια
Εκτέλεση
- Σε μια μικρή λεκάνη μετράω 4 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι και το ανακατεύω με το μπέικιν πάουντερ.
- Βάζω στην άκρη 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ακόμη αλεύρι.
- Σε λεκάνη ανάμειξης αναμειγνύω το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το ξύσμα και το ποτό ώστε να γίνουν σαν κρέμα.
- Προσθέτω το χυμό λεμονιού μέσα στον οποίο διαλύω τη σόδα (πάνω από τη λεκάνη ανάμειξης γιατί φουσκώνει).
- Προσθέτω ανακατεύοντας το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειαστεί (συνήθως το παίρνει τη 1/2 κούπα, όχι παραπάνω).
- Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή. Μπορεί ακόμη και να κολλά ελαφρά στα δάχτυλά μας.
- Αφήνω να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο. Αν η ζύμη εξακολουθεί να κολλάει προσθέτω ακόμη μια κουταλιά αλεύρι.
- Ανάβω το φούρνο στους 150 με 160 βαθμούς.
- Πλάθω μικρά κορδόνια, τα κυλάω σε σουσάμι και τα αραδιάζω στο ταψί.
- Τα ψήνω περίπου 45 λεπτά. Πρέπει να έχουν ένα γλυκό καστανό χρώμα.
- Τα φυλάσσω αφού κρυώσουν σε κουτί μεταλλικό ή τάπερ που κλείνουν αεροστεγώς για να μη πάρουν υγρασία και να παραμείνουν τραγανά!
Δημιουργός συνταγής: Οι δημιουργίες της Τώνιας, συνταγή Βαγγελιώ Κασσαπάκη / Κρήτη Γαστρονομικός Περίπλους
