
ΣΟΛΟΜΟΣ ΜΕ ΦΡΕΣΚΑ ΜΥΡΩΔΙΚΑ ΣΤΟ ΤΗΓΑΝΙ
Υλικά:
Για τον σολομό:
Για το ρύζι μπασμάτι:
- 2 φιλέτα σολομού
- Αλάτι χονδρό
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 1 κ.σ. τζίντζερ σε σκόνη
- 50 ml λευκό κρασί
- Φρέσκο δυόσμο, χοντροκομμένο
- Φρέσκο άνηθο, χοντροκομμένο
- Φρέσκο βασιλικό, χοντροκομμένο
Για το ρύζι μπασμάτι:
- 1 κούπα ρύζι μπασμάτι
- Αλάτι χονδρό
- 1 κοφτή κ.σ. κουρκουμά
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1½ κούπα νερό
Εκτέλεση:
Για τον σολομό:- Παίρνουμε τα δύο φιλέτα μας, τα αλατοπιπερώνουμε πολύ καλά, προσθέτουμε το τζίτζερ, τα αλείφουμε να πάει παντού και τα τοποθετούμε στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά για 3-4 λεπτά
- Μετά από 3-4 λεπτά, γυρίζουμε τα φιλέτα μας, σβήνουμε με το κρασί, προσθέτουμε τον δυόσμο, τον άνηθο, τον βασιλικό, καπακώνουμε και ψήνουμε για ακόμα 7-8 λεπτά σε χαμηλή φωτιά χωρίς να ανοίξουμε το καπάκι
Για το ρύζι:
- Βάζουμε σε ένα σουρωτήρι το ρύζι και το ξεπλένουμε πολύ καλά να φύγει το άμυλο
- Σε μία κατσαρόλα ρίχνουμε το ρύζι μας, αλάτι, τον κουρκουμά, τα φύλλα δάφνης, το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά σε δυνατή φωτιά
- Προσθέτουμε μέσα το νερό, καπακώνουμε και κατεβάζουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά (3 στα 9)
- Δεν ανακατεύουμε το ρύζι διότι μπορεί να σπάσουν οι κόκκοι και να απελευθερωθεί το άμυλο και ούτε ανοίγουμε το καπάκι συνέχεια, έως καθόλου, διότι θα πέφτει η θερμοκρασία
- Περιμένουμε 10-15 λεπτά να απορροφήσει όλο το νερό, κλείνουμε το μάτι και αφήνουμε εκεί για άλλα 5 λεπτά τουλάχιστον να τραβήξει όλη την υγρασία
- Ανοίγουμε το καπάκι και “σπάμε” το ρύζι με ένα πιρούνι να αφρατέψει
- Σε ένα πιάτο, βάζουμε λίγο από το ρύζι μας, από πάνω τον σολομό και σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και τα μυρωδικά από το τηγάνι μας
Tips:
- Προτιμούμε φιλέτα γύρω στα 200 γρ. το καθένα
- Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και κάποια φρέσκα μυρωδικά που προτιμάμε